Ουκρανία: Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της εξωτερικής της πολιτικής - iefimerida.gr

Ουκρανία: Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της εξωτερικής της πολιτικής

Από παλιότερη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Με ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία
Από παλιότερη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Με ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία/ Φωτογραφία ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.

Σε μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της Εξωτερικής Πολιτικής, της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, βασιζόμενοι στις βαθιές και μακροχρόνιες γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αιχμή την αποφασιστικότητα και την ενότητα της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές απαιτούν πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους αρχηγούς κρατών/κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Οι συστάσεις εγκρίθηκαν με 59 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 6 αποχές.

Πίεση για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς τάξης πάνω στην οποία οικοδομείται η εξωτερική πολιτική, η πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και πιέζουν για ενισχυμένη συνεργασία της ΕΕ με ομοϊδεάτες εταίρους σε όλο τον κόσμο, ειδικά με διατλαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ .

Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η ισχυρότερη δυνατή ενότητα για την υπεράσπιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να συμπληρώσουν μια τέτοια συνεργασία, τα μέλη της επιτροπής στέκονται στην λεγόμενη στρατηγική αυτονομία. «Αυτή η αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούμε να ενεργούμε μόνοι μας όταν χρειάζεται και με εταίρους όταν είναι δυνατόν, για να βαρύνουμε τη διεθνή σκηνή», σημειώνουν στην έκθεσή τους.

Η επείγουσα επένδυση και η ανάπτυξη αξιόπιστων στρατιωτικών δυνατοτήτων για ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα, η αντιμετώπιση του οικονομικού εκβιασμού και η διασφάλιση άλλων στόχων στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής κυριαρχίας και της μειωμένης ενεργειακής εξάρτησης, είναι το κλειδί για την οικοδόμηση αυτής της αυτονομίας.

Δύναμη ταχείας αντίδρασης

Για να ενισχύσει τον ρόλο της ως ικανού παράγοντα, η ΕΕ πρέπει να είναι φιλόδοξη στον τομέα της άμυνας και να θέσει σε λειτουργία την προτεινόμενη ικανότητα ταχείας αντίδρασης, λένε οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την άμυνά της έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και υβριδικών επιθέσεων.

Ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία- Τέλος το βέτο

Και οι ευρωβουλευτές της επιτροπής συμφωνούν ότι καθιερώνοντας ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο θα διευκολυνθούν ορισμένες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως το καθεστώς κυρώσεων κατά προσώπων . Βασικό όμως διακύβευμα είναι να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην ίδρυση της Αμυντικής Ένωσης της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στήριξη την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Οι συστάσεις καλούν επίσης την ΕΕ να παράσχει, χωρίς καθυστέρηση, όπλα στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ανάγκες που εξέφρασαν οι αρχές της χώρας, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θέλουν να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ ως σαφές πολιτικό μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό της. Τέλος, υποστηρίζουν επίσης την έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Επικεφαλής της επιτροπής: «Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν περισσότερη, όχι λιγότερη, δράση της ΕΕ»

Ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μακάλιστερ (ΕΛΚ, Γερμανία) ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του: «Οι προτάσεις έχουν μια στρατηγική προοπτική για τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις μετά τα φρικτά γεγονότα στην Ουκρανία».

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβουμε αποφασιστικά βήματα το 2022 για να ενισχύσουμε την εξωτερική μας πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν περισσότερη, όχι λιγότερη, δράση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή και απαιτούν περισσότερη, όχι λιγότερη, πολυμερή διακυβέρνηση και συνεργασία βασισμένη σε κανόνες», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πραγματική πολιτική βούληση για πραγματική πρόοδο προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το νέο επίπεδο φιλοδοξίας. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι επίσης μια επίθεση στην αρχιτεκτονική ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των κοινών μας εξωτερικών πολιτικών, πολιτικών ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο Μακάλιστερ.

Οι συστάσεις θα υποβληθούν τώρα προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνολικά. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ