Ουκρανία: Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε πυρηνικούς σταθμούς - iefimerida.gr

Ουκρανία: Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε πυρηνικούς σταθμούς

Επίσκεψη της IAEA σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας
Επίσκεψη του επικεφαλής IAEA σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έκανε «αυτοψία» στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε σήμερα τον πυρηνικό σταθμό Κονσταντίνοφκα στη νότια Ουκρανία σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει μια «τεχνική βοήθεια» εν μέσω φόβων για ένα ατύχημα.

«Βρίσκομαι στην Κεντρική Νότια Ουκρανία για να συναντήσω κυβερνητικούς αξιωματούχους και ουκρανικό προσωπικό», έγραψε ο Γκρόσι σε ένα tweet μαζί με φωτογραφίες που τον δείχνουν να ανταλλάζει χειραψίες με εργαζομένους του σταθμού τους οποίους επαίνεσε για «την αντοχή» τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε στο πεδίο για να παρέχουμε αποτελεσματική υποστήριξη σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

«Ήθελα να σας πω ότι είμαστε εδώ μαζί σας, ότι είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατή μορφή», επιμένει ο επικεφαλής του IAEA σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Υπηρεσία ελπίζει τώρα να είναι σε θέση να στείλει γρήγορα εμπειρογνώμονες επιτόπου και να παραδώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εγγύηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από περισσότερο από ένα μήνα, ο Γκρόσι προειδοποιεί συνεχώς για τους κινδύνους αυτού του πολέμου, του πρώτου που έλαβε χώρα σε μια χώρα με τεράστιο πυρηνικό δίκτυο, με 15 αντιδραστήρες σε τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο λειτουργία, καθώς και πολλούς χώρους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

«Έχουμε ήδη αποφύγει πολλά περιστατικά. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ.

Η τοποθεσία Τσερνόμπιλ, τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία το 1986, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της επίθεσής τους.

Στη συνέχεια συνέβη διακοπή ρεύματος για πολλές ημέρες, ενώ το προσωπικό του αναγκάστηκε να εργαστεί για εβδομάδες αδιάκοπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο μέρος που κατέλαβαν οι Ρώσοι, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, υπέστη πλήγματα πυροβολικού στις 4 Μαρτίου που προκάλεσαν πυρκαγιά και δημιούργησαν φόβους για καταστροφή.

Ο Γκρόσι αρχικά ήθελε να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα και το Κίεβο και ταξίδεψε στην Τουρκία στις 10 Μαρτίου για διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές.

Παραβιάζονται καθημερινά τα πρότυπα της ΙΑΕΑ

«Εξαιτίας των ενεργειών αυτών των εισβολέων, τα πρότυπα της IAEA παραβιάζονται καθημερινά» στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Κονσταντίνοφκα και Τσερνόμπιλ, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoato Πέτρο Κοτίν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται».

«Όσο αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων εισβολέων, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, «οι Ρώσοι κατακτητές έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ». «Μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή», προκαλώντας μια «κολοσσιαία οικολογική καταστροφή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια «ζήτησε» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ και να σταλεί μια ειδική αποστολή» του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ