WSJ: Η Δύση προτρέπει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες -Ζελένσκι: Θα δω τον πρόεδρο της Κίνας - iefimerida.gr

WSJ: Η Δύση προτρέπει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες -Ζελένσκι: Θα δω τον πρόεδρο της Κίνας

Οι ηγέτες Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι
Οι ηγέτες Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επικαλούμενη αξιωματούχους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμα πως η σχέση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει το Κίεβο σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ακόμα και με υπό κατοχή εδάφη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ψάχνουν κίνητρα ώστε να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να δώσουν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ένα κίνητρο για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πότε και υπό ποίες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σούνακ είπε νωρίτερα σήμερα ότι η Δύση θα έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών, που θα της έδιναν ένα «αποφασιστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη WSJ, αυτές οι δημόσιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμφιβολίες που εκφράζουν σε ιδιωτικό επίπεδο Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί πολιτικοί για το κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Αυτήν την εβδομάδα, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζήτησαν ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και κανείς δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο εγγύς μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι, στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν φέρεται, επίσης, να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έκαναν ειρήνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά, ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

Ουκρανία: Κινητικότητα και ελπίδες από το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας -«Το εξετάζουμε» λένε Πούτιν-Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου δημιουργεί ελπίδες, καθώς οι δύο πλευρές δηλώνουν ανοικτές στη μελέτη του.

Η Κίνα ζητεί γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο ενός σχεδίου 12 σημείων, σε σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι η στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απάντησε: «Οι δύο πρώτες γραμμές σε αυτό το έγγραφο, πραγματικά, είναι αυτό που θα έπρεπε να μείνει, δηλαδή ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες θα έπρεπε να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει το υπόλοιπο κινεζικό σχέδιο.

Εξάλλου, η Ρωσία καλωσόρισε τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαχάροβα: Θα πρέπει να αναγνωριστεί η νέα εδαφική πραγματικότητα

«Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια-, καθώς και της Κριμαίας.

Ζελένσκι: Είμαι ανοικτός να εξετάσω το ειρηνευτικό σχέδιο, θα συναντηθώ με τον Κινέζο πρόεδρο

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα του.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια πρώτη αντίδραση πάντως, η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας, εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, το Κίεβο ανέφερε ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν επίσης ψυχρά στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής, λόγω των στενών του δεσμών με τη Ρωσία.

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν: Να επιτευχθεί δίκαιη ειρήνη

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και καταστροφές», αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της Άγκυρας, ενώ ο Τούρκος ηγέτης τάσσεται επίσης υπέρ της επανέναρξης ισχύος της συμφωνίας για εξαγωγές σιτηρών, που υπέγραψαν Μόσχα και Κίεβο υπό την αιγίδα της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν σε Ερντογάν: Αύξησε την πίεση για να απομονωθεί η Ρωσία

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Ελιζέ, του επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «να αυξηθεί η πίεση και η απομόνωση της Ρωσίας», για να την αναγκάσει να «εγκαταλείψει» την «επιθετικότητά» της κατά της Ουκρανίας, ανέφερε το Ελιζέ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του κράτους υπογράμμισε την πρόκληση της καταπολέμησης οποιασδήποτε παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τών δύο ηγετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ