Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το «Cargo 200» προκαλεί τρόμο στις Ρωσίδες μανάδες - iefimerida.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το «Cargo 200» προκαλεί τρόμο στις Ρωσίδες μανάδες

Συντρίμμια σε εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας
Γιατί η λέξη «Cargo 200» προκαλεί τρόμο στις Ρωσίδες μανάδες που τα παιδιά τους πολεμούν στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photo-Serhii Nuzhnenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Ρωσία να συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία, έχοντας αναπτυχθεί σε αρκετές περιοχές της γειτονικής χώρας, αλλά αυτό έχει και ένα βαρύ τίμημα.

Πολλοί είναι οι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται, ενώ αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των αιχμαλώτων από τον Ουκρανικό Στρατό. Ενδεικτικό του ότι η εισβολή αυτή δεν είναι... περίπατος και φυσικά υπενθυμίζει πως κάθε πόλεμος έχει θύματα και από τις δύο πλευρές, με οικογένειες και φίλους να αγωνιούν ή να θρηνούν δικούς τους ανθρώπους. Επίσης, προκαλεί και κύματα ξεριζωμένων ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Ουκρανικός Στρατός κάλεσε σήμερα (2/3) τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην επικράτεια της χώρας να πάνε να τους παραλάβουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής.

«Λήφθηκε απόφαση να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους, αν έρθουν στην Ουκρανία και το Κίεβο για να τους παραλάβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Φυσικά, εκτός της αιχμαλωσίας σε περίοδο πολέμου, υπάρχουν και οι νεκροί. Και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία, ήδη οι Ρώσοι θρηνούν πολλές απώλειες. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Άλλωστε, τα νούμερα «πειράζονται» -όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- και από τις δύο πλευρές, καθώς θέλουν να επηρεάσουν μέσω αυτών το ηθικό της αντίπαλης πλευράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς το «Груз 200» αποτυπώθηκε στις συνειδήσεις των πρώην σοβιετικών χωρών

Η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Νταϊάνα Μαγκνάι, μετέφερε πως για τον ρωσικό λαό οι απώλειες στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία γίνονται σταδιακά εμφανείς. Όπως έγραψε στο άρθρο της: «Χθες, καθώς μια από τις φίλες μου ήταν σε μια τράπεζα και προσπαθούσε να δει τι θα κάνει με το ρούβλι που πέφτει κατακόρυφα, ένας άντρας δίπλα της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Άκουσε τις λέξεις "Cargo 200". Το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν στενοχωρημένο».

Το «Cargo 200» ή «Груз 200» στα ρωσικά, είναι το στρατιωτικό αναγνωριστικό για τη μεταφορά πτωμάτων από το πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι το εντύπωσαν στη συνείδησή τους ​​κατά τη σοβιετική εποχή, στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Τότε χιλιάδες στρατιωτικοί επέστρεψαν στα σπίτια τους μέσα σε φέρετρα ψευδαργύρου. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και Ουκρανοί (καθώς τότε η Ουκρανία άνηκε στη Σοβιετική Ένωση). Έτσι, το «Груз 200» έδωσε... το σύνθημα για το τι σήμαινε αυτό το τηλεφώνημα, για κάτι που καμία μητέρα από πρώην σοβιετική χώρα δεν θέλει να ακούει.

«Τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ήταν επίσης Ουκρανικά. Αυτά τα έθνη είναι απίστευτα κοντά, το πνεύμα του λαού τους είναι αδελφικό», γράφει η ανταποκρίτρια του δικτύου, θέλοντας να αποτυπώσει (και) τον διχασμό που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News, η Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο που ονομάζεται 200rf.com (με σαφή αναφορά), ώστε οι οικογένειες των Ρώσων να μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους.

Ο ιστότοπος αυτός περιέχει πληροφορίες για νεκρούς αγνώστων στοιχείων, μη αναγνωρίσιμα πτώματα. Και Ρώσους σε ουκρανική αιχμαλωσία που λένε ποιοι είναι και από πού κατάγονται.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον ρωσικό λαό ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει ο οικονομολόγος Kονσταντίν Σονίν, αναφερόμενος στην κατάρρευση του ρουβλίου και προσθέτει: «Μπορεί να μην γνωρίζουν από την κρατική τηλεόραση ότι υπάρχουν θύματα, ή ότι υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος, επειδή ο Ρωσικός Στρατός είναι αυτός που εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουν τώρα ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση».

«Όταν τα φέρετρα ψευδάργυρου αρχίσουν να επιστρέφουν, θα αρχίσουν να αισθάνονται και το ανθρώπινο κόστος. Η κυβέρνηση αναμφίβολα θα προσπαθήσει να το κρύψει, όπως έκανε και με τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19», επισήμανε ακόμη, για να συμπληρώσει πως «πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου θα καταλάβει τι πραγματικά συνέβη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ