Καταζητούμενη για τη Ρωσία η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα, νικήτρια της Eurovision το 2016 - iefimerida.gr

Καταζητούμενη για τη Ρωσία η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα, νικήτρια της Eurovision το 2016

Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα, με τη σημαία της Ουκρανίας στο ένα χέρι και το έπαθλο της Eurovision στο άλλο, μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό
Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα, νικήτρια της Eurovision το 2016 / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον κατάλογο των καταζητουμένων συμπεριέλαβε την υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας την κριμαϊκό-ταταρικής καταγωγής, Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα.

Την είδηση μετέδωσε ο ιστότοπος Mediazona, επικαλούμενος τη βάση δεδομένων του υπουργείου για τους καταζητούμενους. Ωστόσο, δεν αναφέρεται βάσει ποιού άρθρου στοιχειοθετείται η ποινική υπόθεση για τη νικήτρια της Eurovision του 2016.

Η Ρωσία κατηγορεί την Τζαμάλα για διάδοση fake news για τον ρωσικό στρατό

Η Τζαμάλα κατηγορείται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό, ενώ στον κατάλογο των καταζητούμενων βρίσκεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από τη ρωσική υπηρεσία του BBC, δικαστήριο της χώρας είχε εκδώσει τον Νοέμβριο ερήμην της ένταλμα σύλληψης, διευκρινίζει ο ιστότοπος Mediazona.

Τζαμάλα: Πρόσφυγας στην Κωνσταντινούπολη, είχε ταχθεί και κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία

Το 2016, εκπροσωπώντας την Ουκρανία, η Τζαμάλα, νίκησε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με θέμα τον εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας. «Όταν έρχονται ξένοι, έρχονται στα σπίτια σας. Σας σκοτώνουν όλους και λένε "δεν είμαστε ένοχοι"» , έλεγε το τραγούδι που χάρισε την πρωτιά.

Το θέμα των Τατάρων και ο εκτοπισμός τους έχει απασχολήσει πολλάκις τους ιστορικούς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότεροι είχαν φιλοναζιστική δράση. Πολλοί θεωρούν ότι η μετακίνησή τους εντός Σοβιετικής Ένωσης ήταν αναγκαία και για την ασφάλεια των ίδιων, μετά από αυτήν τους τη στάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι η συμμετοχή των Τατάρων στον πόλεμο δεν ήταν εθελοντική, αλλά υπό την απειλή γερμανικών όπλων. Όπως και να έχει, το θέμα αποτελεί ακόμη και σήμερα μια ανοικτή «πληγή», που άνοιξε πολύ περισσότερο αρχικά με τον προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και στη συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Τζαμάλα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβ, κρύφτηκε σε ένα καταφύγιο του Κιέβου προτού διαφύγει στην Τουρκία με τα δύο της παιδιά. Ο σύζυγός της έμεινε πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό.

«Στις 24 Φεβρουαρίου με ξύπνησε ο σύζυγός μου και μου είπε ότι άρχισε ο πόλεμος και ότι η Ρωσία μας είχε επιτεθεί. Εκείνη τη στιγμή σοκαρίστηκα. Εμοιαζε με εφιάλτη», είχε πει σε συνέντευξή της στο Reuters, μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη.

Το ταξίδι της φυγής δεν ήταν εύκολο και εκείνη τραγουδούσε στα παιδιά της για να τα αποπροσανατολίσει από τον κίνδυνο. «Βρισκόμασταν μέσα στο αυτοκίνητο και ακούσαμε τον θόρυβο. Είδαμε μια ρουκέτα μπροστά στα μάτια μας», είχε περιγράψει και εξήγησε τη σύγχυσή της για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι ή να γυρίσει πίσω. «Ημουν χαμένη, αλλά έπρεπε να προχωρήσω. Ηταν τρομακτικό», είχε τονίσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός της καταδίκης της για τον πόλεμο στην πατρίδα της, την Ουκρανία, η τραγουδίστρια από το 2014 έχει καταδικάσει και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ