Ουχάν 1,5 χρόνο μετά από την έναρξη του εφιάλτη: 11.000 φοιτητές σε τελετή αποφοίτησης χωρίς μάσκες και αποστάσεις! Απίστευτες εικόνες - iefimerida.gr

Ουχάν 1,5 χρόνο μετά από την έναρξη του εφιάλτη: 11.000 φοιτητές σε τελετή αποφοίτησης χωρίς μάσκες και αποστάσεις! Απίστευτες εικόνες

Περισσότεροι από 11.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Ουχάν την προηγούμενη Κυριακή για μια τεράστια τελετή αποφοίτησης/
Περισσότεροι από 11.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Ουχάν την προηγούμενη Κυριακή για μια τεράστια τελετή αποφοίτησης/ Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 11.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Ουχάν την προηγούμενη Κυριακή για μια τεράστια τελετή αποφοίτησης, πάνω από έναν χρόνο από τότε που η πόλη χτυπήθηκε από το πρώτο παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι φοιτητές με τις στολές τους και τα καπέλα αποφοίτησής τους κάθονταν σε ασφυκτικά γεμάτες σειρές, χωρίς κοινωνικές αποστάσεις ή μάσκες στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ένα αθλητικό στάδιο στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Κίνας. Η τελετή αποφοίτησης έγινε εν μέσω της επανεμφάνισης μιας υπόθεσης σχετικά με την προέλευση του Covid-19 που αρχικά απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τεράστιο κόκκινο έμβλημα καλωσόρισε τους αποφοίτους, περισσότεροι από 2.200 από τους οποίους ήταν φοιτητές που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στην αποφοίτησή τους πέρυσι λόγω των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό. «Καλωσορίζοντας τους αποφοίτους του 2020. Σας ευχόμαστε ένα υπέροχο μέλλον», έγραφε το banner.

Δέκα χιλιάδες φοιτητές στην τελετή αποφοίτησής τους στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Κίνας στις 13 Ιουνίου 2021 στην Ουχάν
Δέκα χιλιάδες φοιτητές στην τελετή αποφοίτησής τους στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Κίνας στις 13 Ιουνίου 2021 στην Ουχάν / Φωτογραφία: Getty Images

Ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, στέλνοντας την πόλη των 11 εκατομμυρίων σε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο.

Οι περιορισμοί δεν μειώθηκαν μέχρι τον Απρίλιο, όταν η πόλη άρχισε να ανοίγει εκ νέου μετά από 76 ημέρες lockdown, αν και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για περισσότερο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
απόφοιτη πίνει νερό
Η ζωή των κατοίκων της Ουχάν επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα / Φωτογραφία: Getty Images

Η πόλη διοργάνωσε περιορισμένες τελετές αποφοίτησης πέρυσι, με το Πανεπιστήμιο της Ουχάν να διοργανώνει μια διαδικτυακή εκδήλωση ως επί το πλείστον τον Ιούνιο του 2020. Οι φοιτητές και οι καθηγητές που πήγαν, φορούσαν όλοι μάσκες.

Η Κίνα από τότε έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία, διατηρώντας παράλληλα τις προφυλάξεις σε υψηλό επίπεδο, με αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, καραντίνες, υποχρεωτικούς διαδικτυακούς «κώδικες υγείας» και διάφορους περιορισμούς στα εσωτερικά ταξίδια.

Υπήρξε αυξανόμενη διαμάχη για το πώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στον άνθρωπο -είτε μέσω επαφής με ζώα σε μια αγορά στην Ουχάν ή εξαιτίας διαρροής από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα λέει ότι δεν είναι υπεύθυνη για την πανδημία και απέρριψε ως θεωρίες συνωμοσίας τις αιτιάσεις ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από ανθρώπινο χέρι.

Οι χιλιάδες απόφοιτοι από το Πανεπιστήμιο της Ουχάν κάθονταν στην τελετή αποφοίτησης πολύ κοντά και χωρίς μάσκες
Οι χιλιάδες απόφοιτοι από το Πανεπιστήμιο της Ουχάν κάθονταν στην τελετή αποφοίτησης πολύ κοντά και χωρίς μάσκες/ Φωτογραφία: Getty Images

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να αναφέρουν τους επόμενους τρεις μήνες σχετικά με το εάν ο ιός Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα από ζώο ή από εργαστηριακό ατύχημα.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν επίσης από την Κίνα να συνεργαστεί πλήρως με τους ερευνητές για την προέλευση της νόσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντχάνομ, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι το Πεκίνο δεν είχε συνεργαστεί πλήρως, ενώ προέτρεψε για περισσότερη «διαφάνεια» στη συνεχιζόμενη έρευνα.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία από την κινεζική πλευρά. Χρειαζόμαστε διαφάνεια για να κατανοήσουμε και να γνωρίζουμε ή να βρούμε την προέλευση αυτού του ιού», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν δυσκολίες στην κοινή χρήση δεδομένων, ειδικά στα ανεπεξέργαστα δεδομένα… Ελπίζουμε στην επόμενη φάση να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και διαφάνεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ