Ουχάν files: Τα ένοχα μυστικά για τον κορωνοϊό -Χρειάζονταν 23 ημέρες για να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα

Πολίτες στην πόλη Ουχάν παρακολουθούν επίσημη τελετή στην οποία παρίσταται ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: AP Photos

Μια εικόνα χάους, με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι και της Ουχάν να αδυνατούν να βάλουν σε τάξη τα κρούσματα κορωνοϊού τους πρώτους μήνες της επιδημίας, αποκαλύπτεται στα περίφημα Ουχάν Files του CNN.

Η αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου δείχνει αρρυθμίες στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ανακρίβειες στα νούμερα που ανακοινώνονταν από την Κίνα ως επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και έλλειψη συντονισμού πίσω από κλειστές πόρτες, εντός των υπηρεσιών υγείας. Όλα αυτά τους πρώτους μήνες της εξέλιξης της πανδημίας, όταν και το επίκεντρο ήταν η πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι.

Οι κινεζικές αρχές υποτίμησαν αρχικά την έκταση της επιδημίας

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται πως υποτιμούσαν την επίδραση της πανδημίας εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τα πρώτα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που εξέδωσε η Κίνα τον Ιανουάριο, οι γιατροί όφειλαν να καταχωρίζουν ως «ύποπτο» κρούσμα» έναν ασθενή που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και παρουσίαζε συμπτώματα πυρετού και πνευμονίας.

Στην πρώτη γραμμή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονταν και στην κάτω εκείνος που διακινούνταν στα έγγραφα

Ο ασθενής καταχωριζόταν ως κλινικά διαγνωσμένη περίπτωση αν τα συμπτώματα επιβεβαιώνονταν μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής. Επίσης, ως επιβεβαιωμένο καταχωριζόταν ένα κρούσμα εφόσον το τεστ PCR του έβγαινε θετικό.

Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το CNN, προκειμένου να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων, 117 σελίδων, αλλά και τυχόν αστοχίες, υποστηρίζουν πως ο τρόπος που καταχωρίζονταν τα στοιχεία έδιναν τη δυνατότητα στις αρχές να παρουσιάζουν την επιδημιολογική εικόνα όπως επιθυμούσαν. Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι κινεζικές αρχές βελτίωσαν τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, τοποθετώντας κλινικά διαγνωσμένους και επιβεβαιωμένους ασθενείς στην ίδια κατηγορία.

Διαφοροποιήσεις και στον αριθμό των νεκρών στην Ουχάν

Και ο αριθμός των νεκρών όμως φαίνεται πως παρουσιάζει ασυνέχειες και διαφορές, στους αριθμούς που ανακοινώνονταν και σε εκείνους που σημείωναν οι υγειονομικές αρχές στις αναφορές τους. Για παράδειγμα, στις 7 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε ήταν 2.986, ωστόσο τα αρχεία στην Ουχάν σημειώνουν 3.456 νεκρούς.

Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου στην Ουχάν και εκείνος που αναγράφεται στα αρχεία που διέρρευσαν

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε κάθε περίπτωση, στα αρχεία φαίνονται ημέρες όπου οι ανακοινωθέντες νεκροί ήταν περισσότεροι από εκείνους που καταγράφονταν στις εσωτερικές αναφορές των υγειονομικών της Ουχάν.

23 ημέρες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα κορωνοϊού

Ένα άλλο σημείο, που φαίνεται πως αποκαλύπτεται για την πρώτη αντίδραση της Κίνας στην πανδημία, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή τεστ. Στις 10 Ιανουαρίου, οι ειδικοί παρατήρησαν πως τα κιτ που διέθεταν για τον SARS, παρότι έβγαιναν αρνητικά, αποδεικνύονταν ανακριβή και ως εκ τούτου αποτελεσματικά.

Αυτή η ανωμαλία είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν εβδομάδες ώσπου οι κινεζικές αρχές να λύσουν το ζήτημα των τεστ. Έτσι, τους πρώτους μήνες ο χρόνος από τα πρώτα συμπτώματα ασθενούς ως την εξέταση και την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος υπολογίζεται σε 23,3 μέρες.

Επιπλέον, στις σελίδες των εγγράφων φαίνεται πως τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στο 2019 ενδεχομένως να ήταν περισσότερα από όσα αναφέρουν οι κινεζικές αρχές. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως ήταν 200, ενώ επίσημα, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει 44.

Ο πληροφοριοδότης και η γραφειοκρατία των κινεζικών αρχών

Τα αρχεία αυτά διέρρευσε πληροφοριοδότης που εργάζεται στο κινεζικό σύστημα υγείας, ο οποίος ισχυρίζεται πως ενήργησε από πατριωτική ευθύνη, προκειμένου να εκθέσει την αλήθεια που λογοκρίθηκε και να τιμήσει τους συναδέλφους που μίλησαν για τα προβλήματα αυτά. Το CNN, ωστόσο, τονίζει πως δεν είναι ξεκάθαρο πώς τα αρχεία βρέθηκαν στη διάθεσή του και γιατί επιλέχθηκαν συγκεκριμένες σελίδες.

Η αναφορά χαρακτηρίζει παραμελημένο το κέντρο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών στην επαρχία Χουμπέι, ελλιπώς χρηματοδοτούμενο και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία εξέτασης, την ώρα που το προσωπικό έμοιαζε αδιάφορο, καθώς ένιωθε παραγκωνισμένο από τη γραφειοκρατία της Κίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ