Ουγκάντα: Δίωξη σε 20χρονο για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» -Κατηγορείται για παράνομη σεξουαλική σχέση με 41χρονο - iefimerida.gr

Ουγκάντα: Δίωξη σε 20χρονο για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» -Κατηγορείται για παράνομη σεξουαλική σχέση με 41χρονο

Άνδρας στην Ουγκάντα κατά του «μεσαιωνικού» νομοσχεδίου
Άνδρας στην Ουγκάντα κατά του «μεσαιωνικού» νομοσχεδίου / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νεαρός διώκεται για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» στην Ουγκάντα -κακούργημα, δυνάμει νόμου ο οποίος επικυρώθηκε τον Μάιο και θεωρείται από τους πιο καταπιεστικούς για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο-, δήλωσε χθες Δευτέρα δικαστική πηγή.

Στον 20χρονο ύποπτο «απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σορότι», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και «προφυλακίστηκε», εξήγησε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ουγκάντας, η Τζάκλιν Οκούι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ο νεαρός κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών».

Στα τέλη του Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο στρατηγός ε.α. Γιοουέρι Μουσέβενι, υπέγραψε και έκανε νόμο του κράτους δρακόντειο κείμενο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

Ουγκάντα: Θανατική ποινή για «εγκλήματα διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας»

Το έγκλημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας» επισύρει την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε αγανακτισμένες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών κρατών.

Στις αρχές Αυγούστου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως αναστέλλει κάθε νέα χορήγησή της στην Ουγκάντα μετά την επικύρωση του επίμαχου νόμου, κρίνοντας πως «αντίκειται θεμελιωδώς στο σύνολο των αξιών της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νόμο «τραγική επίθεση» στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για νόμο που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο νέος νόμος πάντως υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ουγκάντα, κατά πλειονότητα χριστιανική και συντηρητική χώρα, όπου κοινοβουλευτικοί τον χαρακτήρισαν απαραίτητο κυματοθραύστη για να αναχαιτιστεί η ανηθικότητα της Δύσης, κατ’ αυτούς.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι κατηγόρησε την Παγκόσμια Τράπεζα πως «ασκεί πίεση» στη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Ουγκάντα θα «αναπτυχθεί με ή χωρίς δάνεια» από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ