Ουγγαρία: Στο σκοτάδι «βυθίζονται» εμβληματικά κτίρια της Βουδαπέστης λόγω καύσωνα σε μια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας - iefimerida.gr

Ουγγαρία: Στο σκοτάδι «βυθίζονται» εμβληματικά κτίρια της Βουδαπέστης λόγω καύσωνα σε μια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Η Βουδαπέστη σβήνει τα φώτα στα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω καύσωνα
Η Βουδαπέστη σβήνει τα φώτα στα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω καύσωνα / Φωτογραφία Χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω του κύματος καύσωνα, η Ουγγαρία προχώρησε στη διακοπή του διακοσμητικού φωτισμού σε πολλά εμβληματικά κτίρια.

  • Η Ουγγαρία περιόρισε τη λειτουργία του πυρηνικού της σταθμού λόγω της χαμηλής στάθμης του Δούναβη και των υψηλών θερμοκρασιών. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην απόφαση για διακοπή του διακοσμητικού φωτισμού σε εμβληματικά κτίρια της Βουδαπέστης.
  • Η έλλειψη φωτισμού στα μνημεία της Βουδαπέστης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των τουριστών. Χαρακτηριστική ήταν η απογοήτευση μιας Γερμανίδας επισκέπτριας, η οποία δεν μπόρεσε να δει φωταγωγημένα το Κοινοβούλιο και τις κεντρικές γέφυρες.
  • Αντίθετα με τους επισκέπτες, οι Ούγγροι πολίτες υποστήριξαν την απόφαση για συσκότιση. Θεώρησαν το μέτρο ορθό, καθώς και οι ίδιοι συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας μετά από κυβερνητική οδηγία.
  • Παρόμοια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόστηκαν και στο Βουκουρέστι, όπου μειώθηκε ο οδικός φωτισμός και σβήστηκαν τα φώτα σε μνημεία και μουσεία. Οι πολίτες συνδέουν την κατάσταση με τις συνέπειες της μακροχρόνιας κλιματικής κρίσης.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το κτίριο του Κοινοβουλίου, το Κάστρο της Βούδας και η Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεχιζόμενη περίοδος ακραίων θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την ιστορικά χαμηλή στάθμη των υδάτων του Δούναβη, οδήγησε την Ουγγαρία στην αναγκαστική μείωση της λειτουργίας του μοναδικού πυρηνικού της σταθμού, ο οποίος εξαρτάται από το νερό του ποταμού για την ψύξη του.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν τους 40 έως 42 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα συνήθη για τον μήνα Αύγουστο.

Απογοητευμένοι οι τουρίστες, ικανοποιημένοι οι κάτοικοι της πόλης

Μια τουρίστρια από τη Γερμανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, αναφέροντας πως η επίσκεψή της στη Βουδαπέστη, που ίσως να είναι και η μοναδική στη ζωή της, σημαδεύτηκε από την έλλειψη φωτισμού στα μνημεία. Όπως είπε, περίμενε να δει το κτίριο του Κοινοβουλίου φωταγωγημένο από τον λόφο, ενώ και κατά τη διάρκεια μιας βραδινής κρουαζιέρας στον ποταμό, διαπίστωσε πως και η γέφυρα ήταν στο σκοτάδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, πολλοί κάτοικοι της Ουγγαρίας θεώρησαν την απόφαση ορθή, καθώς και οι ίδιοι έχουν κληθεί να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Στα βήματα της Βουδαπέστης και το Βουκουρέστι

Ανάλογα μέτρα ελήφθησαν και στη ρουμανική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, όπου η ένταση του οδικού φωτισμού περιορίστηκε κατά το ένα τρίτο, ενώ μνημεία και μουσεία βυθίστηκαν πλήρως στο σκοτάδι για λόγους εξοικονόμησης. Παρόμοιες πρακτικές υιοθετήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Μπροστά από το σκοτεινό δημαρχείο, ο 25χρονος τεχνολόγος τροφίμων Μιρτσέα, απέδωσε την κατάσταση σε λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, τονίζοντας πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ