Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση δρομολογεί γραφείο ελέγχου της διαφθοράς -Για να «ξεκλειδώσει» ευρωπαϊκά κονδύλια - iefimerida.gr

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση δρομολογεί γραφείο ελέγχου της διαφθοράς -Για να «ξεκλειδώσει» ευρωπαϊκά κονδύλια

Μαγιάρ Ουγγάρια
Φωτογραφία: AP Photo/Denes Erdos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ουγγρική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός γραφείου που θα διερευνά υποθέσεις με «άρωμα» διαφθοράς κατά τη διακυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Η σύσταση αυτού του ανεξάρτητου σώματος αποτελούσε υπόσχεση του νέου πρωθυπουργού Πέτερ Μαγιάρ. Η νίκη του τον περασμένο Απρίλιο έβαλε τέλος στην επί 16 έτη διακυβέρνηση της χώρας από τον Όρμπαν, ο οποίος έχει αρνηθεί κάθε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μαγιάρ έχει χαρακτηρίσει το Εθνικό Γραφείο Προστασίας και Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων ως πυλώνα της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς, την οποία έχει ονομάσει «Επιχείρηση Καθαρτήριο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μαγιάρ έχει πει ότι η διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης κατάχρησης δημοσίων πόρων, έχει στοιχίσει στους Ούγγρους το 8%-10% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. «Η βασική αρχή του κανονισμού είναι ότι η ευαλωτότητα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν συνιστά κίνδυνο μόνο για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

H εντολή του γραφείου είναι να «αποκαλυφθούν οι καταχρήσεις του παρελθόντος και να αποτραπούν μελλοντικές παραβιάσεις», τονίζεται στο κείμενο.

Βασικό βήμα για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ο νέος φορέας θα έχει ως καθήκον τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παρανόμως αποσπαστεί από την κυριότητα του δημοσίου, καθώς και τη διερεύνηση της διαχείρισης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικεφαλής του θα είναι ένας πρόεδρος και τέσσερις αναπληρωτές, εκ των οποίων τρεις θα πρέπει να είναι εισαγγελείς, με τους διορισμούς τους να χρειάζονται την έγκριση του κοινοβουλίου.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ουγγαρία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σήμερα επίσης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, άλλο ένα βήμα στη διαδικασία που θα προσφέρει στη Βουδαπέστη πρόσβαση σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία παρακρατούνταν λόγω των ανησυχιών για διαφθορά.

«Όλα τα καλά έρχονται σε τριάδες. Τα κονδύλια της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έγιναν. Και μόλις τώρα καταθέσαμε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Γραφείο Προστασίας και Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων», έγραψε ο Μαγιάρ σε μια ανάρτηση στο Facebook.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ