«Χαρτοπόλεμος» Ουάσιγκτον - Τεχεράνης εν όψει της ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων - iefimerida.gr

«Χαρτοπόλεμος» Ουάσιγκτον - Τεχεράνης εν όψει της ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

Οι σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ
Οι σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ και το Ιράν αντάλλαξαν σκληρά μηνύματα ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ενδέχεται να επηρεάσουν τους εμπορικούς της εταίρους, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, εν μέσω προειδοποιήσεων για την αποκάλυψη «των σκληρότερων κυρώσεων στην Ιστορία» εις βάρος του Ιράν. Παράλληλα κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ισμαΐλ Μπαγαΐ εκτίμησε σήμερα ότι ο σχεδιαζόμενος «οικονομικός πόλεμος» των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι τράπεζες, οι εταιρείες ή τα αεροδρόμια που εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία μιας χώρας δεν πρέπει να εξαναγκάζονται από άλλα κράτη «να αποκηρύξουν το νόμιμο εμπόριο με τρίτο κράτος», έγραψε ο Μπαγαΐ στο X.

«Ο οικονομικός εξαναγκασμός που έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να τροποποιήσει τις νόμιμες πολιτικές του επιλογές συνιστά μια εντελώς διεθνώς παράνομη πράξη», τόνισε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι τέτοιες «δευτερεύουσες κυρώσεις» παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει προειδοποιήσει για οικονομικές επιπτώσεις εις βάρος των χωρών που προσφέρουν «οποιουδήποτε είδους γραμμή ζωής στο Ιράν», δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί «τι συμβαίνει» στη σύγκρουση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που σχετίζεται με τα Στενά του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των χερσαίων ζωνών. Επομένως, θα ήθελαν πολύ να συνάψουν συμφωνία, αλλά δεν είναι έτοιμοι να καταλήξουν στη σωστή συμφωνία, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Απειλές και οικονομικές επιπτώσεις

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο στρατηγός Αλί Αμπντολαχί, δεσμεύθηκε χθες ότι το Ιράν θα απαντήσει στις απειλές του εχθρού στρατιωτικά με «συντριπτικές, τιμωρητικές και καταστροφικές απαντήσεις».

Ωστόσο ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι καιρός να τεθεί τέλος στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο η Τεχεράνη βρίσκεται «σε θέση ισχύος» απέναντι στην Ουάσινγκτον.

«Θα ήταν καλύτερο να τερματίσουμε τον πόλεμο σήμερα, όταν είμαστε ισχυροί και έχουμε αξιοπρέπεια, και όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας και τονίζει ότι η Αμερική, παρά όλους τους κανονισμούς, επιτέθηκε στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υποδομές μας και είναι μισητή στον κόσμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και βασικός διαπραγματευτής της χώρας Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ιράν σε ομιλία του ενώπιον Ιρανών και Ιρακινών επιχειρηματιών την Πέμπτη.

«Όση στρατιωτική ισχύ κι αν έχουμε, δεν θα επιβιώσουμε αν οι άνθρωποι πεινάνε και δεν έχουμε οικονομικό κύκλο εργασιών, οικονομική ανάπτυξη και εθνική παραγωγή», δήλωσε ο Γαλιμπάφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ