Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ -«Θα ενισχύσουμε περισσότερο την Ουκρανία»

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Gettyimages

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ευχαρίστησε για τη στήριξη, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας για εμάς, και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημαντική ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία

«Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. ΟΙ ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης, έχουμε λοιπόν πλέον οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό κέρας μας, στην ξηρά θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας, στον αέρα θα αναπτύξουμε περισσότερα αεροσκάφη και αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές συστοιχίες και στη θάλασσα περισσότερα πολεμικά σκάφη, ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και υποβρύχια σε ετοιμότητα σε μόνιμη βάση».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες.

Δείτε στο βίντεο στιγμιότυπα από τη Σύνοδο:

Περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία με σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, συστημάτων αεράμυνας και drones», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης, και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια σε πυρηνικά και βιολογικά όπλα με ειδικό εξοπλισμό ραδιοβιοχημικού πολέμου, συσκευές ανίχνευσης».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν θα αναπτύξουν στρατιώτες σε ουκρανικά εδάφη, γιατί ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι με το να είμαστε προετοιμασμένοι για πλήρη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ενισχύσουμε κι άλλους εταίρους που απειλούνται από τη Ρωσία, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ καλεί την Κίνα να μη στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τη Ρωσία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη «σημαντική της επιρροή» στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Παράλληλα όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης», τόνισε.

Στο θέμα αυτό υπάρχει ειδική αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου της Συμμαχίας: «Καλούμε όλα τα κράτη, περιλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να τηρούν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απέχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από οιαδήποτε ενέργεια βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της ΛΔΚ και καλούμε την Κίνα να σταματήσει να ενισχύει το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

«Αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς, η αλληλεγγύη μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης είναι πολύ σημαντική», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μια χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε εντελώς τη φύση της σύγκρουσης

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ανήσυχος επειδή η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Όπως είπε, το να κατηγορείς άλλους είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόσχημα για να κάνεις κι εσύ το ίδιο ίδιο. Αυτές οι κατηγορίες κατά της Ουκρανίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ψευδείς.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης», καθώς θα ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία αλλά και πιθανές χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Σημείωσε, δε, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικούς παράγοντες στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του Σόλσμπερι (αναφέρεται στη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία). Αυτό το θέμα αναδεικνύει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου, είπε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση».

Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει για να σταματήσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που παρακολουθούν τις συνομιλίες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφάσισαν να εκδώσουν μια δήλωση εκφράζοντας ανεπιφύλακτη υποστήριξη στην Ουκρανία και απαιτώντας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει την εισβολή που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα -αλλά η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο δεν θα παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η άρνηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να παρέμβουν έχει απογοητεύσει την κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, η οποία έχει προειδοποιήσει τους δυτικούς ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει αν δεν τον σταματήσουν. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εάν ο Πούτιν κατακτήσει τη χώρα τους, οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, θα είναι οι επόμενες στη λίστα στόχων του Πούτιν.

Δείτε το live του iefimerida.gr με όλες τις εξελίξεις για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

Μητσοτάκης: Θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη

«Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή να χρησιμοποιήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

Φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο:


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττερ Φρεντέρισκεν
Χειραψία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς
Τετ α τετ με του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ