Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των 27 της ΕΕ με τον πρόεδρο Aντόνιο Κόστα να μιλά για ενότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η ΕΕ είναι ενωμένη στην «αδιάκοπη υποστήριξή της προς την Ουκρανία», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα το απόγευμα.
Ο Κόστα πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι επίσης αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία, προκειμένου να την οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι κορυφαίες προτεραιότητές μας είναι να σταματήσουμε τις δολοφονίες, να προωθήσουμε την ανταλλαγή αιχμαλώτων και να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των χιλιάδων παιδιών που έχουν απαχθεί από τη Ρωσία», δήλωσε.
Μαζί με Ζελένσκι, Τραμπ τα βήματα για ειρήνη στην Ουκρανία
Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Θα συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συγκεκριμένες και ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας. Μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τις ΗΠΑ, θα προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό και να προχωρήσουμε με τη διαδικασία διεύρυνσης. Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται επίσης από την ευημερία και τη σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ».
«Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις πρακτικές μας εργασίες για να θέσουμε σε εφαρμογή μια εγγύηση παρόμοια με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ με συνεχή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Κόστα.
«Αλλά ο στρατός της Ουκρανίας πρέπει να είναι η "πρώτη γραμμή άμυνας"», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι θετικό ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις υπάρχει ορατότητα για τα επόμενα βήματα και για συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας σύντομα.
Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη για άμεση εκεχειρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για το απαραβίαστο των συνόρων.