Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης -Μια εμβληματική τελετή στο Στρασβούργο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης -Μια εμβληματική τελετή στο Στρασβούργο [εικόνες]

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου, σε μια εμβληματική τελετή η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε το ταξίδι της.

Στο Στρασβούργο και στη φιλόξενη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής έλαβαν την τελική έκθεση με τις προτάσεις της Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρέλαβαν από τους συμπροέδρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης την έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματά της.

 Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα με τον Μακρόν, τη Μετσόλα και τη Φον ντερ Λάιεν
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα με τον Μακρόν, τη Μετσόλα και τη Φον ντερ Λάιεν/ Twitter

Αυτή η άνευ προηγουμένου διαδρομή συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών διήρκησε ένα χρόνο. Κατέληξε στην έκθεση αυτή, η οποία εστιάζει σε 49 προτάσεις που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και περισσότερα από 320 μέτρα προκειμένου τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν δράση σε εννέα τομείς:

  • κλιματική αλλαγή και περιβάλλον
  • υγεία
  • ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας
  • η ΕΕ στον κόσμο
  • αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια
  • ψηφιακός μετασχηματισμός
  • ευρωπαϊκή δημοκρατία
  • μετανάστευση
  • εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός.

Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις πολιτών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών και των εθνικών Ομάδων Πολιτών, αλλά και όσων συνέβαλαν με τις ιδέες τους στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε: «Οι πολίτες, ιδίως οι νέοι, βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματος μας για το μέλλον της Ευρώπης και έχουν συμμετάσχει άμεσα για να διαμορφωθούν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και καμία πρόταση για μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εξ αρχής. Πρέπει να μη φοβηθούμε να απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχει η Ευρώπη να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο».

O πρόεδρος Μακρόν συνομιλεί με πολίτες που βρίσκονται στην τελετή λήξης της Διάσκεψης
O πρόεδρος Μακρόν συνομιλεί με πολίτες που βρίσκονται στην τελετή λήξης της Διάσκεψης

Ο πρόεδρός Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε: «Μέσα από τις κρίσεις που έχουμε συλλογικά βιώσει τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει αλλάξει. Πρέπει να συνεχίσουμε την εξελικτική πορεία αυτή και να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ελπίδες που εξέφρασαν οι πολίτες. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία ολοκληρώνουμε σήμερα, είναι μια μοναδική άσκηση χωρίς προηγούμενο όσον αφορά το αντικείμενό της, μια πνοή φρεσκάδας για την ήπειρό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μακρόν και η Ρομπέρτα Μετσόλα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Μακρόν και η Ρομπέρτα Μετσόλα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δημοκρατία, ειρήνη, ατομική και οικονομική ελευθερία - για τις αξίες αυτές παλεύει η Ευρώπη σήμερα με τον πόλεμο να μαίνεται και πάλι στην ήπειρό μας. Οι έννοιες αυτές ήταν στην καρδιά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Σήμερα, το μήνυμά τους ελήφθη ξεκάθαρα. Τώρα, είναι ώρα για επιτεύγματα».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μητέρα 7 παιδιών, κρατά στα χέρια της ένα μωρό
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μητέρα 7 παιδιών, κρατά στα χέρια της ένα μωρό

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μέσω πληθώρας εκδηλώσεων και συζητήσεων που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές ομάδες πολιτών, τις συνεδριάσεις της ολομέλειάς της και τις ανταλλαγές απόψεων στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, η Διάσκεψη κατέστη ένα πραγματικά ανοικτό φόρουμ για τη συζήτηση για την Ευρώπη στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Κατέστησε δυνατή τη διεξαγωγή ενός διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς και δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και για το μέλλον τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Εμανουέλ Μακρόν και η Ρομπέρτα Μετσόλα χειροκροτούν στην τελετή λήξης της Διάσκεψης
O Εμανουέλ Μακρόν και η Ρομπέρτα Μετσόλα χειροκροτούν στην τελετή λήξης της Διάσκεψης

Το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο ψήφισμά του σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που εγκρίθηκε στις 4 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε και ενέκρινε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι προτάσεις της απαιτούν τροποποίηση των Συνθηκών και ζήτησαν από την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ να εκπονήσει σχετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύστασης Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Συμπρόεδρος της Διάσκεψης, εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφσταντ
Ο Συμπρόεδρος της Διάσκεψης, εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφσταντ

Ο Γκί Φερχόφσταντ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δήλωσε: «Οι συστάσεις των πολιτών και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης μας προσφέρουν έναν σχέδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταλήξει άνευ ουσίας ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Είναι εφικτή η οικοδόμηση μιας νέας, αποτελεσματικής και πιο δημοκρατικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης κυρίαρχης και ικανής να ενεργεί, όπως σαφώς αναμένουν οι πολίτες. Πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Πρέπει να τιμήσουμε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και να εφαρμόσουμε τα συμπεράσματά της το συντομότερο δυνατόν.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Σε πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάσουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στις προτάσεις αυτές, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Το φθινόπωρο του 2022 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών (και την κριτική τους) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους.

Στιγμιότυπο από την καλλιτεχνική παράσταση στην τελετή λήξης
Στιγμιότυπο από την καλλιτεχνική παράσταση στην τελετή λήξης της ΔΙάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης υπήρξε μια άνευ προηγουμένου και καινοτόμος διαδικασία, μια άσκηση «από τα κάτω», ώστε οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωπαίοι πολίτες διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και/ή μορφωτικού επιπέδου, όπου οι νέοι Ευρωπαίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ