ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα μεταβεί «σύντομα» στην Κίνα και θα επισκεφθεί τη Σιντζιάνγκ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέ/ Φωτογραφία: AP/ Sophie Garcia

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα μεταβεί «σύντομα» στην Κίνα, μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί και στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Η Ύπατη Αρμοστής αναμένεται να μεταβεί στην Καντόν και τη Σιντζιάνγκ. Δεν θα μεταβεί στο Πεκίνο εξαιτίας της κατάστασης με την covid, αλλά θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους», σημείωσε σήμερα η εκπρόσωπός της Λιζ Θρόσελ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Η επίσκεψη της Μπατσελέτ αναμένεται να διαρκέσει «έξι με επτά ημέρες», όμως δεν είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο Θιβέτ.

Η εκπρόσωπός της εξήγησε ότι η Ύπατη Αρμοστής θα πάει στην Καντόν επειδή είναι δύσκολο να επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου έχουν επιβληθεί επιπλέον μέτρα μετά τον εντοπισμό ενός ξεσπάσματος της covid.

Προετοιμάζεται η επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας στη Σιντζιάνγκ

Ήδη η προπαρασκευαστική ομάδα της Μπατσελέτ βρίσκεται στη Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο κατηγορείται ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τη Βρετανία, έχουν καταγγείλει τη «γενοκτονία» εις βάρος των Ουιγούρων. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες.

Η Μπατσελέτ θα επισκεφθεί την Κίνα στο τέλος του μήνα, τόνισε η εκπρόσωπός της.

Κέντρο κράτησης Ουιγούρων στην επαρχία Σινγκιάνγκ/ Φωτογραφία: AP/ Mark Schiefelbein

Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να υπάρξει «ένας διάλογος με την κινεζική κυβέρνηση και τις αρχές πάνω σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

«Ελπίζουμε λοιπόν πραγματικά ότι αυτή η επίσκεψη θα επιτρέψει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και της Κίνας», επέμεινε η Θρόσελ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα την κατάσταση στη Σιντιζιάνγκ

Η Μπατσελέτ πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει μια έκθεση για τη Σιντζιάνγκ. Το κείμενο αυτό, το οποίο αναμένουν με ανυπομονησία οι Δυτικοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Η εκπρόσωπός της εξήγησε ότι δεν θα δημοσιευθεί πριν την αναχώρηση της Μπατσελέτ για την Κίνα καθώς στην έκθεση θα περιλαμβάνονται στοιχεία της επίσκεψης.

Όπως όλες οι εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας και αυτή θα δοθεί στην ενδιαφερόμενη χώρα, την Κίνα, προκειμένου το Πεκίνο να μπορέσει να εκφράσει τη δική του άποψη.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι ή μέλη άλλων τουρκόφωνων μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ και παρακολουθούνται στενά από τις αρχές.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες αυτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης προκειμένου οι πολίτες να μην ριζοσπαστικοποιηθούν και στραφούν στην τρομοκρατία, έπειτα από πολλές αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία, οι οποίες αποδόθηκαν σε ισλαμιστές ή αυτονομιστές Ουιγούρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ