Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την "ανθρωπιστική καταστροφή" στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ εμποδίζει την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.
"Συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για να εμποδίσουν αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή να φθάσει σε ένα νέο άνευ προηγουμένου επίπεδο", κάλεσε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωσή του.
"Το Ισραήλ φαίνεται να επιβάλλει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα συνθήκες διαβίωσης όλο και πιο ασύμβατες με τη συνεχιζόμενη ύπαρξή τους ως ομάδα στη Γάζα", πρόσθεσε.
"Οποιαδήποτε χρήση του λιμού εναντίον του άμαχου πληθυσμού ως μέθοδος πολέμου συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως και οποιαδήποτε μορφή συλλογικής τιμωρίας", τόνισε ο Τουρκ στην ανακοίνωση αυτή.
Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις ροές της διεθνούς βοήθειας, η οποία είναι σημαντική για τα 2,4 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Διέκοψε τις παραδόσεις αυτές στις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν διακοπεί η εκεχειρία η οποία είχε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις εχθροπραξίες έπειτα από 15 μήνες πολέμου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι οι φούρνοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν, το αλεύρι και τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, ενώ τα εναπομείναντα αποθέματα των τροφίμων μειώνονται ταχύτητα.
Ο Τουρκ προειδοποίησε επίσης ότι ένα σχέδιο, που αποδίδεται στο Ισραήλ, να κηρυχτεί το κυβερνείο της Ράφας, στο νότιο άκρο αυτού του παλαιστινιακού εδάφους, νέα "ανθρωπιστική ζώνη" θα υποχρεώσει τον κόσμο να μεταβαίνει εκεί για να λαμβάνει τρόφιμα και άλλη βοήθεια.
"Ένα τέτοιο σχέδιο θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι τεράστιες περιοχές της Γάζας και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, κυρίως οι ανάπηροι, οι ασθενείς, οι τραυματίες και οι γυναίκες που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, θα αναγκαστούν να μείνουν ξανά χωρίς τροφή", προειδοποίησε.
Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε παράλληλα τη συνέχιση των ισραηλινών πληγμάτων σε μέρη εντός της Λωρίδας τη Γάζας όπου άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο.
Μεταξύ της 18ης Μαρτίου και της 27ης Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι κατέγραψε 259 επιθέσεις κατά κτιρίων κατοικιών και 99 κατά σκηνών μέσα στις οποίες βρίσκονταν εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές άφησαν πίσω τους νεκρούς.