ΟΗΕ: Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν ειρηνικά με συνεχή διάλογο - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν ειρηνικά με συνεχή διάλογο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες με κόκκινη γραβάτα
Ο Αντόνιο Γκουτέρες/ Φωτογραφία: AP/ Bernat Armangue
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΟΗΕ παρέλαβε την ελληνική επιστολή για την τουρκική προκλητικότητα, μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη υιοθέτησαν ουδέτερη στάση στην πρώτη αντίδραση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ουσιαστικά κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, ενώ απέφυγε να πάρει θέση και να καταδικάσει την Τουρκία. Ο Φαρχάν Χακ δεν απάντησε ούτε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν νομιμοποιείται η κυβέρνηση της Τρίπολης να υπογράψει τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Το μόνο σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ήταν πως ορισμένες περιοχές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ στην ελληνική επιστολή

«Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετάμε», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Η γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, ούτε κάνει σχόλια αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των χωρών μελών για τους θαλάσσιους χώρους», συμπλήρωσε. «Ομως, σε συγκεκριμένους χώρους, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων χωρών», επεσήμανε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη.

Τι απάντησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια, ο Φαρχάν Χακ δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το αν το σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα είναι νόμιμο και δεσμευτικό, όπως και για το αν η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε τη δικαιοδοσία να το υπογράψει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επανέλαβε την πρώτη του απάντηση. Οταν ρωτήθηκε ξανά, είπε: «Μελετάμε τις πληροφορίες που έχουμε λάβει. Προς το παρόν, το μόνο που έχω να πω είναι αυτό που είπα». Την τρίτη φορά που ρωτήθηκε για το θέμα και για το αν ο γ.γ. του ΟΗΕ θα αποδεχθεί το έγγραφο της συμφωνίας ως νόμιμο, ο Φαρχάν Χακ κάλεσε τους δημοσιογράφους να… συζητήσουν μεταξύ τους και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι ακούω εντελώς διαφορετικές απόψεις για τη νομιμότητά του, κάτι που συνοψίζει άψογα τη θέση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Στην πρώτη επισημαίνει ότι αυτή συνήφθη κακόπιστα και ότι παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, ενώ επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες. Επιπλέον, η Αθήνα σημειώνει ότι η συμφωνία δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή της Λιβύης και ζητά από τον ΟΗΕ να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.

Η δεύτερη ελληνική επιστολή είναι προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και με τα ίδια επιχειρήματα η Ελλάδα ζητά να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη, ούτε να δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ η εν λόγω συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Πάντως, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη που επικαλείται το ΑΠΕ, προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ