ΟΗΕ: Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοτου, αυξήθηκε όμως αυτό του παγκολίνου - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοτου, αυξήθηκε όμως αυτό του παγκολίνου

Παγκολίνος
Παγκολίνος / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο ελεφαντόδοτου μειώθηκε ενώ αντίστοιχα του παγκολίνου κατέγραψε άλμα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 4 ετών.

Οι εθνικές απαγορεύσεις για την πώληση ελεφαντόδοτου, ιδιαίτερα στην Κίνα το 2017, φαίνεται να έχουν βοηθήσει στο να περιοριστεί περαιτέρω το παράνομο εμπόριό του αφού κορυφώθηκε γύρω στο 2011-2013, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για Εγκλήματα κατά της Άγριας Ζωής (World Wildlife Crime Report) του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον 'Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, η οποία τελευταία φορά δημοσιεύθηκε το 2016.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς το παράνομο εμπόριο παγκολίνων

Την ίδια ώρα, το παράνομο εμπόριο παγκολίνων -ενός νυκτόβιου θηλαστικού γνωστού για τις φολίδες του που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική- αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς, σύμφωνα με το UNODC.

«Η World Wildlife Crime Report 2020 έχει κάποια καλά νέα και κάποια κακά νέα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της UNODC Άντζελα Με. στο Reuters.

«Βλέπουμε συρρίκνωση σε κάποιες αγορές, ιδιαίτερα στις αγορές του ελεφαντόδοτου και των κεράτων ρινόκερου, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις σε άλλες αγορές όπως στο παράνομο εμπόριο του παγκολίνου, των ευρωπαϊκών χελιών, αλλά επίσης μερών τίγρεων και παλίσανδρου», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αιτίες αυτών των μεταβολών είναι πιθανόν πολλαπλές και ο UNODC ήταν επιφυλακτικός στο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το παράνομο εμπόριο και των οποίων ο ορισμός είναι ασαφής, ενώ συχνά σχετίζονται με λαθροθηρία στην Αφρική και λαθρεμπόριο στην Ασία, όπου η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά.

Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοτου

Για το ελεφαντόδοτο, η υπερβάλλουσα προσφορά σε συνδυασμό με την απαγόρευση στην Κίνα και άλλες χώρες ίσως είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη μείωση της λαθροθηρίας και των τιμών, ανέφερε ο UNODC, προσθέτοντας ότι η τιμή του παράνομου ελεφαντόδοτου στην Κίνα μειώθηκε πάνω από το ήμισυ μεταξύ του 2014 και του 2018.

Ο UNODC εκτιμά τα ετήσια έσοδα από το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοτου μεταξύ του 2016 και του 2018 στα 400 εκατ. δολάρια.

Οι κατασχέσεις φολίδων παγκολίνου, με κυρίως αφρικανική προέλευση, δεκαπλασιάστηκαν μεταξύ του 2014 και του 2018. Εκείνη την περίοδο κατασχέθηκαν 185 τόνοι φολίδων, για τους οποίους θα έπρεπε να έχουν θανατωθεί 370.000 ζώα, ανέφερε ο UNODC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή τη στιγμή είναι το άγριο θηλαστικό που είναι το μεγαλύτερο θύμα παράνομου εμπορίου στον κόσμο», ανέφερε ο UNODC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ