Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τουρκία, δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια ειρήνη με το Κίεβο.
Ο Μεντίνσκι, ο οποίος βοήθησε στην καθοδήγηση των συνομιλιών του 2022, οι οποίες κατέρρευσαν, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τις προγραμματισμένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως συνέχεια των διμερών ατελέσφορων διαπραγματεύσεων της άνοιξης του 2022.
«Θεωρούμε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης» πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο Μεντίνσκι σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είναι «έτοιμη να διεξάγει εποικοδομητικές συζητήσεις, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και σημεία σύγκλισης».
Το Κίεβο λέει ότι οι όροι που της προσέφερε η Ρωσία το 2022 ήταν απαράδεκτοι και ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση.
«Η αντιπροσωπεία είναι αποφασισμένη να είναι εποικοδομητική, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και κοινή βάση. Η αποστολή των απευθείας διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά είναι αργά ή γρήγορα να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη εξαλείφοντας τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης», δήλωσε.
Μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, - στην έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Μόσχα και Κίεβο ξεκίνησαν συνομιλίες στη Λευκορωσία, οι οποίες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ένα προσχέδιο που εξετάστηκε εκεί, το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο για μια πιθανή διευθέτηση, έγινε γνωστό ως το «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης».
Οι συνομιλίες του 2022 διακόπηκαν τον Μάιο, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι μπορεί να επιτευχθεί μια διευθέτηση με βάση το Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης. Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης αναφερθεί στο προσχέδιο του 2022 ως πιθανό οδηγό για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει δει το Reuters, εκείνη η προτεινόμενη συμφωνία ζητούσε από την Ουκρανία να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.
Επίσης ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε έτοιμος για «πιθανούς συμβιβασμούς» και να τους «συζητήσει» με Ουκρανούς αντιπροσώπους. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεντίνσκι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί.
Σε συνέχεια της αβεβαιότητας ημερών για την τύχη των συνομιλιών, η ώρα που θα γίνει η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παραμένει ακόμη ασαφής, με τον Ζελένσκι να αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ ή να αναβληθούν για αύριο, Παρασκευή.