Το βάρος της ενοχής: Οι millennials τείνουν να αισθάνονται ενοχές που παίρνουν άδεια - iefimerida.gr

Το βάρος της ενοχής: Οι millennials τείνουν να αισθάνονται ενοχές που παίρνουν άδεια

Συνεργατικοί χώροι εργασίας (coworking spaces) /
Συνεργατικοί χώροι εργασίας (coworking spaces) / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρόσφατη  έρευνα που διεξήχθη από την YouGov αποκάλυψε ότι οι millennials είναι η γενιά που νιώθει τις περισσότερες ενοχές όταν παίρνει άδεια για διασκέδαση, ξεκούραση, διακοπές (όχι για ιατρικούς λόγους).

Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 14 έως τις 19 Μαρτίου 2025, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.767 ενηλίκων στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων της γενιάς των millennials (ηλικίας 29-44 ετών) ανέφεραν ότι αισθάνονται ενοχές για τη χρήση της άδειάς τους (για δραστηριότητες όπως η ξεκούραση, η αυτοφροντίδα ή η ψυχική υγεία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκριτικά, μόνο το 40% των baby boomers (άνω των 55) παραδέχτηκαν ότι βίωναν παρόμοια συναισθήματα όταν έπαιρναν τέτοιου είδους άδεια.

Η έρευνα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον χρόνο που διατίθεται ρητά για αναψυχή ή συναισθηματική ανάρρωση, εξαιρουμένης της ιατρικής άδειας ή της άδειας ασθενείας.

Και η Γενιά Z, το 55% αυτής, εξέφρασε αισθήματα ενοχής για το ότι πήρε  άδεια για τον εαυτό του, ενώ το ποσοστό μειώθηκε στο 48% μεταξύ της Γενιάς X.

Έτσι, οι millennials προηγούνται εκείνων που αισθάνονται τη μεγαλύτερη ανασφάλεια όσον αφορά την ιεράρχηση της ευημερίας τους έναντι των εργασιακών τους ευθυνών.

Εργασιακή κουλτούρα και γενεαλογική ενοχή

Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη συζήτηση για  την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την επαγγελματική εξουθένωση και το πολιτισμικό στίγμα που περιβάλλει την ανάπαυση σε μια εργασιακή κουλτούρα που εκτιμά τη συνεχή διαθεσιμότητα.

Ο Μάικ Λομπάρντο, συνιδρυτής της Halfday, εξήγησε στο Newsweek ότι οι millennials εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε μια κομβική ιστορική στιγμή: την άνοδο των τεχνολογιών άμεσης επικοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό ενίσχυσε την προσδοκία ότι θα είμαστε πάντα διαθέσιμοι, μια πίεση που δεν διαλύεται ούτε με την ενεργοποίηση αυτοματοποιημένων μηνυμάτων «εκτός γραφείου», καθώς οι ειδοποιήσεις και τα καταφθάνουν στα κινητά μας.

Ο Λομπάρντο σημείωσε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ιστορικά έχει κλίνει προς την εργασία, πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. «Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι όταν επιστρέψουν από την άδεια, θα αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό σωρό εκκρεμείς εργασίες», σημείωσε.

Εθεσε και μια ακόμη παράμετρο κατά την οποία

η προσωπική επιτυχία σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα συνεπούς εργασίας που καταβάλλει κάποιος, ένα μήνυμα που με την πάροδο του χρόνου έχει συνδέσει την ξεκούραση με την έλλειψη φιλοδοξίας ή κινήτρου.

Αντιμέτωπος με αυτή την πολιτισμική πίεση, ο Λομπάρντο τόνισε την κρίσιμη σημασία των αδειών για την ψυχική υγεία και τη βιώσιμη επιτυχία. «Το διάλειμμα είναι απαραίτητο για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και η μισή μέρα άδεια μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη μεγιστοποίηση των οφελών του χρόνου ανάπαυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατη έρευνα, την οποία επικαλείται ο Lombardo, έδειξε ότι τα διαλείμματα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσης, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε καλύτερη εργασιακή και προσωπική απόδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άδεια millenials Γενιά Ζ Γενιά Χ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ