Οι κινήσεις «ματ» της Ουκρανίας και το μοιραίο λάθος της Ρωσίας -Απελευθερώνονται εδάφη στα ανατολικά - iefimerida.gr

Οι κινήσεις «ματ» της Ουκρανίας και το μοιραίο λάθος της Ρωσίας -Απελευθερώνονται εδάφη στα ανατολικά

Επίθεση με ρωσική ρουκέτα έπληξε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Χάρκοβο
Επίθεση με ρωσική ρουκέτα έπληξε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Χάρκοβο / Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις στρατηγικές κινήσεις της Ουκρανίας που της έδωσαν σημαντική υπεροχή και άλλαξαν το σκηνικό στη «σκακιέρα» του πολέμου επεξηγούν πολεμικοί αναλυτές, σε άρθρο του Guardian.

Μέσα σε πέντε ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αλλάξουν ολοκληρωτικά το σκηνικό του πολέμου, καθώς μια επιχείρηση που ξεκίνησε ως ώθηση σε ένα τμήμα του μετώπου, κατέληξε σε προέλαση 70 χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου, σε διάστημα πέντε ημερών οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερο έδαφος από ό,τι έχουν καταφέρει οι δυνάμεις της Ρωσίας σε όλες τις επιχειρήσεις τους από τον Απρίλιο.

Η Ουκρανία μέχρι και την περασμένη Τετάρτη αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες και η πρόοδος στις επιθετικές επιχειρήσεις της σημειωνόταν με μεγάλη δυσκολία, αλλά εκμεταλλεύτηκε τις στρατιωτικές συνθήκες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χάρκοβο ανοίγοντας την προοπτική περαιτέρω κερδών.

Η μοιραία κίνηση της Ρωσίας

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian, η απόφαση της Ρωσίας να στείλει χιλιάδες από τα καλύτερα στρατεύματά της για να υπερασπιστούν τη Χερσώνα φαίνεται πως στάθηκε «μοιραία», αλλά και καταληκτική για την πορεία του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την κόπωση των Ρώσων στρατιωτών μετά από μήνες συνεχούς πολέμου, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ανακτήσουν τα χαμένα τους εδάφη.

Η πιο πρόσφατη επίθεση φαίνεται να είναι το δεύτερο στάδιο μιας διπλής αντεπίθεσης, αρχικά στη Χερσώνα και στη συνέχεια στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει αθόρυβα δυνάμεις στον Βορρά για να χτυπήσει εναντίον υπερασπιστών εν μέρει της εθνικής φρουράς Rosgvardia, των αυτονομιστικών δυνάμεων από το Λουχάνσκ.


Η στρατηγική της Ουκρανίας και η ολική επαναφορά σε 5 ημέρες

Αρχικά οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Balakliia, πόλη 45 μίλια νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, μετά πίεσαν βόρεια για να φτάσουν στον ποταμό Oskil νότια του σιδηροδρόμου και του κόμβου ανεφοδιασμού του Kupiansk και στη συνέχεια μπήκαν στην πόλη. Το γεγονός απέκοψε το Ιζίουμ, βασικό στρατιωτικό κέντρο στο νότο και ώθησε τους Ρώσους να εγκαταλείψουν μια πόλη που καταλήφθηκε στα τέλη Μαρτίου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η προέλαση του ουκρανικού στρατού φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα, καθώς απελευθέρωσε την πόλη Ιζίουμ.


Οι κινήσεις «ματ» των ουκρανικών δυνάμεων

Η επιτυχία της Ουκρανίας επιτεύχθηκε εν μέρει με τη χρήση τόσο των αρμάτων μάχης όσο και του πεζικού, σε ένα μέτωπο όπου ο εχθρός αποδυναμώθηκε από πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας (πιθανότατα από τις ΗΠΑ και άλλα πυραυλοβολικά πυραύλων MLRS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε ιδιαίτερα έξυπνο σχεδιασμό για να εντοπίσει το αδύναμο σημείο της Ρωσίας και εκμεταλλεύτηκε τη γεωγραφία -τον ποταμό- με μέγιστο πλεονέκτημα. Το σημαντικότερο, πως έκανε σωστή και ισχυρή χρήση συνδυασμένων όπλων, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει σημειωθεί ξανά από την έναρξη της εισβολής.

Η Ρωσία εκτίμησε πως θα μπορούσε, με την ακατάπαυστη χρήση βαρέος πυροβολικού -15.000 έως 20.000 οβίδες την ημέρα- να ανακόψει τις ουκρανικές δυνάμεις προς τα δυτικά. Πλέον φαίνεται ότι η Μόσχα πέρασε μήνες εμπλεκόμενη σε μια σύγκρουση που στην αρχή της έφερε μόνο περιορισμένα κέρδη -το Sievierodonetsk- και στη συνέχεια σχεδόν τίποτα, καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει το Bakhmut.

Η πρόσφατη μάχη για το Ιζίουμ δείχνει πόσο περιορισμένη είναι πλέον η παρουσία των εισβολέων με τη συνολική ποιότητα των ρωσικών δυνάμεων να έχει υποβαθμιστεί σταδιακά, σε περίπου 100.000 στρατιώτες, οι οποίοι σπάνια εναλλάσσονται για να αναρρώσουν και πρέπει να καλύψουν το τεράστιο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι ρωσικές κινήσεις από αέρος είναι επίσης περιορισμένες.

Άγνωστο είναι το πόσο μακριά μπορεί η Ουκρανία να διατηρήσει την ορμή της, αλλά φαίνεται πως ο συνδυασμός έξυπνης στρατηγικής, όπλων και εκπαίδευσης που παρέχεται από τη Δύση φέρνει αποτέλεσμα, αλλά η υπερβολική ώθηση προς τα εμπρός ενέχει κινδύνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Κυριακή, η «κόκκινη αρκούδα» φαίνεται πως σχεδιάζει να υποχωρήσει στη γραμμή του ποταμού Oskil κατά μήκος του Χάρκοβο και παραμένει ασαφές εάν το μέτωπο θα σταθεροποιηθεί εκεί.


Οι επόμενοι πιθανοί στόχοι της Ουκρανίας

Η Ουκρανία μπορεί πλέον να στοχεύσει γραμμές ανεφοδιασμού στη βόρεια επαρχία Λουχάνσκ, ενώ ενδεχόμενη ρωσική απώλεια του Izium μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στο Sloviansk από τα βορειοδυτικά και να επιτρέψει στην Ουκρανία να προσπαθήσει να αναστρέψει τις απώλειες που υπέστη στο Ντονμπάς, ξεκινώντας προς την κατεύθυνση του Lysychansk.

Ταυτόχρονα, είναι πιθανή μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος γύρω από τη Χερσώνα στον Νότο, όπου η Ρωσία είναι πιθανό να χρειαστεί να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να νικήσει οριστικά τη Ρωσία πριν μπει ο χειμώνας αλλά το Κίεβο έδειξε τη διαφορά που μπορεί να κάνει και θα μπορούσε να κάνει η υποστήριξη της Δύσης το επόμενο έτος, απομακρύνοντας πιθανή εξωτερική κριτική καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας θα είναι σημαντικές αυτό το χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ουκρανία, το ηθικό έχει ανέβει πολύ, και επιθυμεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη, να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, με το Κρεμλίνο να μην φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η ηγεσία του ρωσικού στρατού αντιμετωπίζουν σοβαρά ερωτήματα και έχει ενδιαφέρον η όποια αντίδραση από εδώ και πέρα στο πολίτικό και στρατιωτικό τοπίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ