Οι ευρωβουλευτές παίρνουν θέση για την κατάσταση της Ένωσης - iefimerida.gr

Οι ευρωβουλευτές παίρνουν θέση για την κατάσταση της Ένωσης

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση της Ένωση
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση της Ένωσης/Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις πιο άμεσες προκλήσεις της ΕΕ.

Σε συνέχεια της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν, οι Ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν απευθυνόμενοι στο έργο και τις προτεραιότητες της Κομισιόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης στα εμβόλια

ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάνφρεντ Βέμπερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) επεσήμανε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19 και δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της υγείας, όπου η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων. Ζήτησε ένα εμπορικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τους τομείς των μεταφορών και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ένα σχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να ενισχυθεί με μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, και η Europol να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό FBI, κατέληξε.

Η κρίση έχει επιδεινώσει τις ανισότητες

Η ευρωβουλευτής Ιράτσε Γκαρσία Πέρες (Σοσιαλιστές, Ισπανία) αξιολόγησε θετικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ και τις συνέπειές της: «Το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί και πάλι πραγματικότητα και τα κονδύλια του NextGenerationEU διανέμονται ήδη». Η μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο, πρόσθεσε, αλλά «δεν κάναμε αρκετά για να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών», επισημαίνοντας ότι η κρίση έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και έχει πλήξει περισσότερο τους πλέον ευάλωτους.

Πρέπει να προστατευτεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Ο Ντάσιαν Κιόλος (Ανανέωση) από τη Ρουμανία, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι πολύ συχνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπλέκεται σε «διπλωματικές επαφές» με το Συμβούλιο αντί να συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής με το Ευρωκοινοβούλιο. Τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες αποτελούν τα θεμέλια της Ένωσής μας, κάλεσε την Κομισιόν να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της ΕΕ για την προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου (που βρίσκεται σε ισχύ για σχεδόν ένα έτος αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή) προκειμένου να σταματήσει η χρηματοδότηση ανελεύθερων κυβερνήσεων σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όπου η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διαβρώνεται, οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται και οι μειονότητες υφίστανται διακρίσεις.

Η ΕΕ πρέπει να γίνει σεβαστός γεωπολιτικός παράγοντας

Εκ μέρους των πρασίνων, ο Φίλιπ Λάμπερτς (Βέλγιο) ζήτησε περισσότερη φιλοδοξία για το κλίμα, δηλώνοντας «Ταχύτερα, υψηλότερα, δυνατότερα: είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε τους ολυμπιακούς στόχους στις προσπάθειές μας για διάσωση του πλανήτη». Ζήτησε επίσης αλλαγές στα φορολογικά συστήματα και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Λάμπερτς επεσήμανε ότι μόνο με την από κοινού διαχείριση της κρατικής κυριαρχίας θα μπορούσε η ΕΕ να καταστεί δύναμη «βαρέων βαρών» στην παγκόσμια σκηνή, και κατέστησε σαφές ότι μια «Ευρώπη Φρούριο» δεν θα γίνει ποτέ σεβαστός γεωπολιτικός παράγοντας. Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κύρια ανησυχία των χωρών της ΕΕ για το Αφγανιστάν είναι να αποτραπεί η πρόσβαση οποιοδήποτε Αφγανού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 στα 5 παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σίρντεβαν (Αριστερά, Γερμανία) η κα. φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον εαυτό της, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα. Απαίτησε να αφαιρεθεί η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα εμβόλια και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη αύξησαν περαιτέρω τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας ή αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας.

Ευρωβουλευτές από τις πιο συντηρητικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου ανέδειξαν ζητήματα αυτονομίας των κρατών μελών και κατηγόρησαν την πρόεδρο της Κομισιόν για προσπάθεια εξωραϊσμού του έργου της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ