Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι δεν έχει «καμία πρόθεση να απολύσει» τον Τζερόμ Πάουελ, αφού επέκρινε επανειλημμένα τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε όμως ότι θα ήθελε ο Πάουελ να είναι «λίγο πιο ενεργός» όταν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια, μεταδίδει το BBC. Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι είναι αισιόδοξος για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος ενέτεινε την κριτική του στον επικεφαλής της Fed, αποκαλώντας τον «μεγάλο loser».
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν το ξεπούλημα μετοχών, ομολόγων και πτώση του αμερικανικού δολαρίου, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάμπτουν έκτοτε από τις απώλειες αυτές.
Η κόντρα Τραμπ με τον επικεφαλής της FED
Οι τελευταίες δηλώσεις ήρθαν μετά το σχόλιο του διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ την Παρασκευή ότι ο Τραμπ εξετάζει κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να απολύσει τον Πάουελ. Κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ διόρισε τον Πάουελ για επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, το 2017. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον διόρισε για μια δεύτερη τετραετή θητεία στο τέλος του 2021. Η Fed δεν έχει μειώσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής φέτος, μετά τη μείωσή τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα τέλη του περασμένου έτους, μια στάση που ο Τραμπ έχει επικρίνει έντονα. Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ έχει την εξουσία να απολύσει τον πρόεδρο της Fed, εξηγεί το BBC. Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προσπαθήσει να το πράξει.
Επισημαίνεται επίσης ότι την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι «πολύ καλός» στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο και ότι οι δασμοί θα μειωθούν εάν υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί. Ωστόσο τόνισε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία με την Κίνα, αμοιβαία επωφελής. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ φέρεται να δήλωσε ότι αναμένει αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα κατάσταση μη βιώσιμη. Μετά τις παρατηρήσεις, τα περισσότερα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να καλωσορίζουν αυτές τις δηλώσεις.
Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι οι πιέσεις στον Πάουελ για μείωση των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο των τιμών σε μια περίοδο που οι εμπορικοί δασμοί θεωρούνται ήδη ότι ενισχύουν τον πληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς και οι δασμοί των ΗΠΑ σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν κατ' επέκταση αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη, η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τρέχον έτος έλαβε τη μεγαλύτερη υποβάθμιση μεταξύ των προηγμένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι δασμοί.
Η απότομη αύξηση των δασμών και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε «σημαντική επιβράδυνση» της παγκόσμιας ανάπτυξης, εκτίμησε το ΔΝΤ. Ο Τραμπ έχει επιβάλει φόρους έως και 145% στις εισαγωγές από την Κίνα. Άλλες χώρες βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με έναν γενικό αμερικανικό δασμό 10% μέχρι τον Ιούλιο. Η κυβέρνησή του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υφιστάμενους, οι εισφορές σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%. Η Κίνα αντέδρασε με φόρο 125% σε προϊόντα από τις ΗΠΑ και υποσχέθηκε να «πολεμήσει μέχρι τέλους».
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, σε άρθρο της κρατικά ελεγχόμενης εφημερίδας Global Times την Τετάρτη αναφέρθηκαν σχολιαστές που δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι δασμοί κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην αμερικανική οικονομία.