O Τραμπ ζητά να ακυρωθεί η καταδίκη του για τη σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της δημοσιογράφου Ε. Τζιν Κάρολ - iefimerida.gr

O Τραμπ ζητά να ακυρωθεί η καταδίκη του για τη σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της δημοσιογράφου Ε. Τζιν Κάρολ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP / Luis M. Alvarez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει το πόρισμα των ενόρκων σε αστική αγωγή, σύμφωνα με την οποία κακοποίησε σεξουαλικά και αργότερα δυσφήμισε τη δημοσιογράφο Ε. Τζιν Κάρολ.

Τον περασμένο χρόνο ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Υόρκη επικύρωσε την πρώτοδικη ετυμηγορία των ενόρκων κατά του Τραμπ και την απόφαση να καταβάλει αποζημίωση ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, κρίνοντας ότι ο δικαστής δεν έκανε λάθη που θα δικαιολογούσαν νέα δίκη. Τον Ιούνιο απέτυχε η προσπάθεια των συνηγόρων του Τραμπ να εξεταστεί η έφεση από την ολομέλεια των δικαστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο δικαστής Λιούις Κάπλαν έκανε πολλά λάθη στην εκδίκαση της αστικής αγωγής επιτρέποντας στους ενόρκους να ακούσουν τις καταθέσεις δύο γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ τους είχε επιτεθεί σεξουαλικά πριν από χρόνια. Οι δικηγόροι του δήλωσαν επίσης ότι ο δικαστής δεν έπρεπε να επιτρέψει να δουν οι ένορκοι ένα βίντεο του «Access Hollywood», όπου ανοικτό μικρόφωνο κατέγραψε τον Τραμπ να κομπάζει ότι θωπεύει και φιλάει γυναίκες, που του το επιτρέπουν επειδή είναι διάσημος.

Η πρώην δημοσιογράφος και συγγραφέας Ε. Τζιν Κάρολ μήνυσε τον Τραμπ ισχυριζόμενη ότι τής επιτέθηκε σεξουαλικά στα δοκιμαστήρια του πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman στο Μανχάταν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και τη δυσφήμισε το 2019 όταν αρνήθηκε ότι διέπραξε την επίθεση, λέγοντας ότι δεν ήταν ο τύπος του και ισχυριζόμενος ότι η Κάρολ επινόησε την ιστορία για να αυξήσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου της.

Τι υποστηρίζει ο Τραμπ στην έφεσή του

«Δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, ούτε βιντεοσκοπημένα στοιχεία, ούτε αστυνομική έκθεση ή έρευνα», δήλωσε η Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο στην έφεση που κατέθεσε τη Δευτέρα, την οποία είδε το CNN. «Αντίθετα, η Κάρολ περίμενε περισσότερα από 20 χρόνια για να κατηγορήσει ψευδώς τον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο αντιτίθεται πολιτικά, μέχρι να γίνει ο 45ος πρόεδρος [των ΗΠΑ], όταν θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την πολιτική βλάβη που θα του προκαλούσε και να επωφεληθεί η ίδια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένει να φανεί αν θα αναλάβει το Ανώτατο Δικαστήριο την υπόθεση, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά που οι δικαστές θα κληθούν να επανεξετάσουν δικαστικές διαμάχες που αφορούν στην Κάρολ. Ένα άλλο δικαστήριο έκρινε τον Τραμπ υπεύθυνο για τη δυσφήμιση της Κάρολ, επειδή επανέλαβε τις δηλώσεις του το 2022 και τον διέταξε να της καταβάλει αποζημίωση 83 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο εφετών επιβεβαίωσε την επιδίκαση αποζημίωσης, κρίνοντας την «εύλογη υπό το πρίσμα των εξαιρετικών και κραυγαλέων γεγονότων» και απέρριψε αρκετές από τις νομικές προσφυγές του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, το εφετείο διαπίστωσε ότι ο Τραμπ είχε προηγουμένως παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση προεδρικής ασυλίας και δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πέρυσι που αφορούσε ποινικές υποθέσεις δεν άλλαξε την άποψή τους.

Ο Τραμπ ζήτησε από την ολομέλεια των δικαστών να επανεξετάσει την υπόθεση, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε υπόμνημα που υποστηρίζει την επανεξέταση του κατά πόσον η προεδρική ασυλία μπορεί να αρθεί «από αστική ευθύνη αποζημίωσης που βασίζεται σε επίσημες πράξεις». Η νομική αντίδραση της Κάρολο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ