Vostok 2022: Ο Πούτιν θα βρεθεί στη ρωσική Άπω Ανατολή για μεγάλη στρατιωτική άσκηση παρουσία άλλων 5 εθνών - iefimerida.gr

Vostok 2022: Ο Πούτιν θα βρεθεί στη ρωσική Άπω Ανατολή για μεγάλη στρατιωτική άσκηση παρουσία άλλων 5 εθνών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβλέπει στρατιωτική άσκηση
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβλέπει στρατιωτική άσκηση/ Φωτογραφία: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία αποφάσισε να στείλει χιλιάδες στρατιώτες σε μία κοινή στρατιωτική άσκηση με τους συμμάχους της στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Μετά από εβδομάδες προετοιμασίας, η Ρωσία ξεκίνησε τις στρατιωτικές ασκήσεις Vostok 2022 (Ανατολή 2022). Τις επόμενες ημέρες, η πολεμική αεροπορία, οι αλεξιπτωτιστές και άλλες μονάδες θα δοκιμάσουν την ετοιμότητά τους για μάχη σε 13 πεδία στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Ρωσία, με ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σιβηρία, την Άπω Ανατολική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, τη Θάλασσα του Οχότσκ και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η ρωσική ηγεσία κρατάει μυστικό τον ακριβή αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν, πιστεύεται ότι περίπου 50.000 στρατιώτες, 140 αεροπλάνα και 60 πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στο Βοστόκ 2022. Ωστόσο, οι φετινές ασκήσεις είναι βέβαιο ότι θα είναι μικρότερες από εκείνες του 2018, όταν η Μόσχα έστειλε περίπου 300.000 στρατιώτες για ασκήσεις - ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει κινητοποιηθεί ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πολυάριθμα άλλα έθνη συμμετέχουν στις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, προσελκύοντας την ευρεία διεθνή προσοχή. Το μήνυμα είναι σαφές: η Ρωσία θέλει να δείξει στη Δύση ότι εξακολουθεί να έχει ισχυρούς και πιστούς συμμάχους και ότι μπορεί να διεξάγει μεγάλες ασκήσεις παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στιγμιότυπο από την άσκηση Vostok 2022 συμμετοχής πέντε εθνών/ Φωτογραφία: AP
Στιγμιότυπο από την άσκηση Vostok 2022 συμμετοχής πέντε εθνών/ Φωτογραφία: AP

Κίνα: Η αντίπαλος που έγινε εταίρος της Ρωσίας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ο ισχυρότερος εταίρος της Ρωσίας στις φετινές ασκήσεις Βοστόκ. Πίσω στο 2018, το Πεκίνο έστειλε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες για να συμμετάσχει στις ασκήσεις και να υπογραμμίσει έτσι την αλληλεγγύη του προς τη Μόσχα. Παρόλο που η Κίνα θεωρούνταν στρατηγικός αντίπαλος της Ρωσίας, κινεζικές προσωπικότητες συμμετείχαν σε όλα τα επίπεδα των ασκήσεων Βοστόκ του 2018. Τα προηγούμενα χρόνια, η Μόσχα είχε συνεργαστεί με πολλά κράτη που κάποτε βρίσκονταν υπό σοβιετικό έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ώθησε το Πεκίνο να αποχωρήσει από τα φετινά γυμνάσια - το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, «ο στόχος είναι να αναπτύξουμε πιο πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχόντων κρατών, να ενισχύσουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε διάφορες απειλές ασφαλείας». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κινεζικά στρατεύματα άρχισαν να φθάνουν στην περιοχή Πριμόρσκι Κράι, στην Άπω Ανατολική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Ρωσίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη τους κοινή άσκηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Μάιο, η Ρωσία και η Κίνα έστειλαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε κοινές ασκήσεις γύρω από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου, τα δύο κράτη δεσμεύτηκαν ότι η φιλία τους «δεν θα έχει όρια».

Τούτου λεχθέντος, η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει ενεργά τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία με στρατεύματα ή βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ινδία: Η σιωπηλή σύμμαχος της Ρωσίας

Η Ινδία, όπως και η Κίνα, απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ινδία επιχειρεί μια πράξη εξισορρόπησης με την οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά διατηρεί επίσης στενή συνεργασία με τη Ρωσία. Η Ινδία αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, για παράδειγμα, από τότε που η Δύση επέβαλε τις κυρώσεις της στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δελχί συμμετέχει επίσης σε στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις πρόσφατα, Ινδοί στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύτηκαν μαζί κοντά στα κινεζικά σύνορα.

Οι πύραυλοι Brahmos που ανέπτυξε η Ινδία σε συνεργασία με τη Ρωσία σε παρουσίασή τους στο Ν. Δελχί
Οι πύραυλοι Brahmos που ανέπτυξε η Ινδία σε συνεργασία με τη Ρωσία σε παρουσίασή τους στο Ν. Δελχί

Πριν από αρκετές εβδομάδες, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν ότι τα ινδικά στρατεύματα πρόκειται να συμμετάσχουν στο Βοστόκ 2022. Η Ρωσία και η Ινδία μοιράζονται μια μακρά ιστορία πωλήσεων όπλων και στρατιωτικής συνεργασίας. Έχουν εμφανιστεί φήμες ότι η Ινδία μπορεί να θέλει να αγοράσει ένα ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλων αποστάσεων.

Ακόμα κι έτσι, η συμβολή της Ινδίας στο Βοστόκ 2022 θα είναι περιορισμένη. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στα γυμνάσια περισσότερα από 75 άτομα στρατιωτικού προσωπικού. Πέρυσι, η Ινδία έστειλε δυνάμεις στις ρωσικές ασκήσεις Zapad στα δυτικά της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λευκορωσία: To υποχείριο της Ρωσίας

Το χειμώνα του 2022, η Λευκορωσία χρησίμευσε ως ορμητήριο για τα ρωσικά στρατεύματα πριν από την εισβολή τους στη γειτονική Ουκρανία. Η Ρωσία ισχυρίστηκε τότε ότι οι 100.000 στρατιώτες της στάθμευαν εκεί μόνο στο πλαίσιο μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης. Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχει στείλει μέχρι στιγμής δικά του στρατεύματα στην Ουκρανία.

Στέλνει, ωστόσο, ένα μικρό απόσπασμα στρατιωτών στις φετινές ασκήσεις του Βοστόκ. Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις περισσότεροι από 250 στρατιώτες από μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Μαύρη Θάλασσα
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Μαύρη Θάλασσα

Τατζικιστάν και Μογγολία: Οι εξαρτώμενοι δορυφόροι της Ρωσίας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Τατζικιστάν και η Μογγολία συμμετέχουν επίσης στις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Και τα δύο έθνη, άλλωστε, διατηρούν στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα και εξαρτώνται οικονομικά από τη Ρωσία. Η συμμετοχή της Μογγολίας μπορεί επίσης να απορρέει από την επιθυμία της να δημιουργήσει και να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον άλλο γείτονά της, την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τον πολιτικό συμβολισμό της συμμετοχής τους, το Τατζικιστάν και η Μογγολία θα είναι επίσης πρόθυμα να δουν το ρωσικό στρατιωτικό υλικό στην πράξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ