Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ανοικτός σε συζήτηση για την πιθανή ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της χώρας του σε ευρωπαϊκές χώρες.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ο Μακρόν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ήδη έχουν στην Ευρώπη αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα.
«Οι Αμερικανοί έχουν τώρα βόμβες σε αεροπλάνα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Θα καθορίσω το πλαίσιο πολύ επίσημα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία με τις επιφυλάξεις που ανέφερα», δήλωσε.
Ο Μακρόν απαρίθμησε όρους για την ανάπτυξη της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας
Στη συνέντευξή του ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν όροι για τυχόν επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ασπίδας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Γαλλία δεν θα πληρώσει για την ασφάλεια των άλλων, (...) δεν θα αφαιρεθεί από αυτά που χρειαζόμαστε για εμάς τους ίδιους και η τελική απόφαση θα ανήκει πάντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Μακρόν.
Η Γαλλία διέθετε κάπου 280 πυρηνικές κεφαλές το 2024 σύμφωνα με το SIPRI (Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης». Ο στρατός της έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνικά όπλα από αεροσκάφη ή από υποβρύχια.
Και η Βρετανία διαθέτει κάπου 225 πυρηνικές κεφαλές, αλλά το πρόγραμμα Trident των πυρηνικών υποβρυχίων της συνδέεται στενά με το σύστημα των ΗΠΑ και επαφίεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για συντήρηση, γεγονός που εγείρει «ανησυχίες για την ανεξαρτησία του» σύμφωνα με τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.
Γερμανία και άλλες χώρες ανοικτές στην πρόταση της Γαλλίας για την πυρηνική ασπίδα
Ως ηγέτης μιας από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, ο Μακρόν είχε ήδη δηλώσει από τον Μάρτιο ότι είναι έτοιμος να «ανοίξει τη συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Αν η Γαλλία είναι έτοιμη να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, είναι επειδή το απαιτούν οι καιροί, τόνισε ο Μακρόν. «Η Ευρώπη μας χτίστηκε για την ειρήνη. Θέσαμε από κοινού ό,τι χρησιμοποιούσαμε [στο παρελθόν] για να παράγουμε όπλα για να κάνουμε πόλεμο ο ένας στον άλλο. Στη συνέχεια ήταν η αγορά, η ευημερία. Τώρα πρόκειται για την εξουσία. Η πρόκληση για εμάς είναι να παραμείνουμε ελεύθεροι. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι, πρέπει να εξοπλιστούν, να δείξουν αλληλεγγύη και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά», σημείωσε ο Μακρόν.
Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αισθάνονται δεν μπορούν πλέον να επαφίενται στην πυρηνική δέσμευση των ΗΠΑ στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για τη ρωσική απειλή.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει η χώρα του γαλλικά πυρηνικά όπλα, αλλά σε κοινή συνέντευξη με τον Μακρόν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι αυτό «ρητά δεν θα υποκαθιστά την πυρηνική εγγύηση, που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Ο Μερτς έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι η Γερμανία «δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει δικά της πυρηνικά όπλα».
Αλλά και η Πολωνία, η Δανία και η Λιθουανία έχουν πει τους τελευταίους μήνες ότι είναι ανοικτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε τον Μάρτιο ότι η Βαρσοβία «συζητά σοβαρά» με το Παρίσι το θέμα της προστασίας της από τη γαλλική πυρηνική ασπίδα. Το ενδιαφέρον στην ανατολική Ευρώπη συνδέεται στενά με τους φόβους για τη ρωσική επιθετικότητα μετά την εισβολή των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά ο Μακρόν διάλεξε προσεκτικά τα λόγια του για να μην κλιμακωθεί η ένταση με τη Μόσχα.
Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Μακρόν είπε ακόμη ότι η Γαλλία δεν θέλει να εξαπολύσει «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, αλλά δεν θέλουμε να ξεκινήσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε ο Μακρόν. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και η Ουκρανία πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για να πάει στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.