Ο Δαλάι Λάμα γιορτάζει τα 90ά γενέθλιά του «ως απλός βουδιστής μοναχός» κι ελπίζει να φθάσει τα... 130 - iefimerida.gr

Ο Δαλάι Λάμα γιορτάζει τα 90ά γενέθλιά του «ως απλός βουδιστής μοναχός» κι ελπίζει να φθάσει τα... 130

Ο Δαλάι Λάμα γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του και προσευχήθηκε για την ειρήνη
Ο Δαλάι Λάμα γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του και προσευχήθηκε για την ειρήνη / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα 90ά γενέθλιά του «ως ένας απλός βουδιστής μοναχός» γιόρτασε σήμερα ο Δαλάι Λάμα με μια προσευχή για την ειρήνη, έπειτα από μια εβδομάδα εορτασμών στους πρόποδες των ινδικών Ιμαλαΐων, όπου ζει εξόριστος.

«Είμαι απλώς ένας απλός βουδιστής μοναχός, συνήθως δεν συμμετέχω σε εορτασμούς γενεθλίων», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος χθες Σάββατο είχε σχολιάσει ότι ονειρεύεται ζήσει «άλλα 30 ή 40 χρόνια»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να υπηρετήσω το ντάρμα του Βούδα και τα όντα του Θιβέτ αρκετά καλά και ελπίζω να ζήσω πάνω από 130 χρόνια», είπε απευθυνόμενος σε χιλιάδες οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας.

Η άφιξη του Δαλάι Λάμα στην τελετή στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας
Η άφιξη του Δαλάι Λάμα στην τελετή στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας / Φωτογραφία: AP

Ντυμένος με την μπορντό ρόμπα του και το κίτρινο μαντήλι του, ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών χαμογέλασε στους χιλιάδες πιστούς πριν ξεκινήσει η προσευχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ψαλμωδίες των βουδιστών μοναχών αντηχούσαν από το μοναστήρι του Μεκλαουντγκάνζ, προάστιο της Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία, όπου ο Δαλάι Λάμα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του από το 1959, όταν έφυγε από τη Λάσα του Θιβέτ για να γλιτώσει από την κινεζική καταστολή.

Το ζήτημα της διαδοχής του Δαλάι Λάμα

Στη διάρκεια των εορτασμών ο Τενζίν Γκιάτσο, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, δεν κατάφερε να αποφύγει τις συζητήσεις για τον διάδοχό του, καθώς η Κίνα απαιτεί να εγκρίνει το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί .

Ο Δαλάι Λάμα διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο θεσμός «θα συνεχιστεί», προκαλώντας αμέσως την έντονη αντίδραση του Πεκίνου το οποίο υπογράμμισε ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να «εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο Δαλάι Λάμα εξήγησε ότι ο διάδοχός του «αναγκαστικά θα γεννηθεί στον ελεύθερο κόσμο».

Η ευθύνη για τον ορισμό του διαδόχου του «θα βαρύνει αποκλειστικά τα μέλη του Ιδρύματος Γκαντέν Φοντράνγκ, του γραφείου της Αυτού Αγιότητας του Δαλάι Λάμα», εξήγησε. «Κανείς άλλος δεν έχει την εξουσία να παρέμβει σε αυτό το θέμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένος στις 6 Ιουλίου 1935, ο Τενζίν Γκιάτσο έγινε ο 14ος πνευματικός και πολιτικός ηγέτης των Θιβετιανών σε ηλικία δύο ετών, καθώς αναγνωρίστηκε όπως το απαιτεί η βουδιστική παράδοση ως η μετενσάρκωση του προκατόχου του.

Εξόριστες Θιβετιανές με παραδοσιακές στολές και μαντήλια προσευχής στην τελετή για τα 90 γενέθλια του Δαλάι Λάμα
Εξόριστες Θιβετιανές με παραδοσιακές στολές και μαντήλια προσευχής στην τελετή για τα 90 γενέθλια του Δαλάι Λάμα / Φωτογραφία: AP

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1989, αν και θεωρείται επικίνδυνος αυτονομιστής από την Κίνα, ενσαρκώνει τον αγώνα για την ελευθερία του Θιβέτ παγκοσμίως.

Αυτή η τεράστια περιοχή των Ιμαλαΐων δέχθηκε εισβολή το 1950 από κινεζικά στρατεύματα και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επαρχία της Κίνας. Ο Τενζίν Γκιάτσο δεν έχει επιστρέψει στη χώρα από τότε που αυτοεξορίστηκε στην Ινδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευχές από όλο τον κόσμο

Εγκάρδια μηνύματα με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Δαλάι Λάμα έφθασαν από ηγέτες, πολιτικούς, βουλευτές και καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Ρίτσαρντ Γκιρ που τού φίλησε το χέρι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ευχήθηκε «χρόνια πολλά στον νεότερο 90χρονο που γνωρίζω» και ευχαρίστησε τον Δαλάι Λάμα για τη φιλία του.

«Έχετε δείξει σε γενιές τι σημαίνει να ασκείς συμπόνια και να μιλάς για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Καθόλου άσχημα για κάποιον που αυτοαποκαλείται απλός βουδιστής μοναχός», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον περιέγραψε τον Δαλάι Λάμα ως «μία από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο για ειρήνη, για διάλογο, για κατανόηση» του οποίου οι διδασκαλίες «έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια να ακολουθήσουν τα βήματά σας».

«Με τους 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους της Ινδίας εκφράζω τις θερμότερες ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Δαλάι Λάμα για τα 90ά γενέθλιά του», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

«Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο αγάπης, συμπόνιας, υπομονής και ηθικής πειθαρχίας», πρόσθεσε, ευχόμενος του «καλή υγεία και μακροζωία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γενέθλια του Δαλάι Λάμα σηματοδοτούν την κορύφωση μιας εβδομάδας εορτασμών ενός από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς ηγέτες στον κόσμο, αγαπητού για το χιούμορ και τις διδασκαλίες του.

«Ενώ είναι σημαντικό να εργαζόμαστε για την υλική ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ηρεμία καλλιεργώντας μια καλή καρδιά και δείχνοντας συμπόνια, όχι μόνο προς τους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά προς όλους», δήλωσε την Κυριακή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλετε στο να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δαλάι Λάμα γενέθλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ