Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας: Από ήρωα, τον θεωρούν «προδότη» -Οργή για τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν - iefimerida.gr

Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας: Από ήρωα, τον θεωρούν «προδότη» -Οργή για τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν

O πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν
O πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν / Φωτογραφία αρχείου: Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Nικόλ Πασινιάν ανήλθε προ διετίας στην εξουσία στην Αρμενία ως επικεφαλής ενός κύματος ειρηνικών διαδηλώσεων, αλλά τώρα πολλοί συμπατριώτες του αποκαλούν τον πρωθυπουργό της χώρας «προδότη» για την ταπεινωτική, όπως λένε, συνθήκη που υπέγραψε με το Αζερμπαϊτζάν.

Έξι εβδομάδες ανελέητων συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η συνθηκολόγηση που υπέγραψε ο Πασινιάν καθώς προήλαυναν οι δυνάμεις των Αζέρων στάθηκαν αρκετές για να αναμορφώσουν τη φήμη του ανθρώπου που ενσάρκωνε τις ελπίδες του λαού του για τη μεταρρύθμιση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πασινιάν γεννήθηκε το 1975 στο θέρετρο του Ιζεβάν στη Βόρεια Αρμενία. Σπούδασε δημοσιογραφία στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, προτού αναμειχθεί με την πολιτική. Ήταν γνωστός παλαιότερα για τον ρόλο του στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, που έφεραν στην εξουσία τον Σαρκισιάν, όταν σκοτώθηκαν δέκα άτομα σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του ηττηθέντος υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες των Αρχών ότι προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία υποκινώντας βίαια επεισόδια και κρύφτηκε μέχρι το 2009 που παραδόθηκε στις Αρχές. Δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και εξελέγη βουλευτής το 2012.

Η άνοδος του Πασινιάν στην εξουσία

Τον Απρίλιο του 2018 ο 45χρονος πρώην δημοσιογράφος κατάφερε να διοχετεύσει την επιθυμία των Αρμενίων για αλλαγή σε ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διεφθαρμένης ελίτ στη μετασοβιετική εποχή. Χωρικοί των υποδέχονταν ως ήρωα, προσφέροντάς του φρέσκο ψωμί και φρούτα. Ο Πασινιάν διήνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα πεζή στη χώρα του, κοιμόταν στην ύπαιθρο, σκαρφάλωνε σε παγκάκια και στις στέγες γκαράζ για να εκφωνεί πύρινους λόγους. Οι μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν επί εβδομάδες την Αρμενία υποχρέωσαν τον Σερζ Σαρκισιάν -μετά από δέκα χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο- να παραιτηθεί και ο Πασινιάν εξελέγη στη θέση του τον Μάιο του 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Πασινιάν εξαπέλυσε εκστρατεία κατά της διαφθοράς, έβαλε στο περιθώριο διεφθαρμένους ολιγάρχες, παραμέρισε τα μονοπώλια και ξεκίνησε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που έδωσαν, σύμφωνα με αναλυτές, μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, μείωσαν τα ποσοστά φτώχειας και οδήγησαν στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αλλά μετά ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και τον περασμένο Σεπτέμβριο ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θυλάκου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε αποσχιστεί από το Μπακού τη δεκαετία του 1990, σε έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς. Kαι ο πολιτικός με το ντροπαλό χαμόγελο και την απαλή χειραψία μεταμορφώθηκε σε έναν αποφασισμένο αρχηγό στη μάχη κατά του εχθρού, που εκφωνούσε από τηλεοράσεως παθιασμένες ομιλίες καλώντας τους συμπατριώτες του να ενωθούν και «να σπάσουν τη ραχοκοκαλιά» του αντιπάλου, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματική λύση στη σύρραξη. Η γυναίκα του και ο γιος του πήγαν στο μέτωπο, αλλά μετά από μια σειρά ηττών στα πεδία των μαχών και την απώλεια της στρατηγικής σημασίας πόλης Σούσα ο Πασινιάν συμφώνησε σε μια συνθήκη για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και την οποία χαρακτήρισε «ανείπωτα οδυνηρή» για τον ίδιο και τον λαό της Αρμενίας.

Η συμφωνία, που προβλέπει ότι οι Αζέροι θα κρατήσουν τα εδάφη που κέρδισαν κατά τον περίπου ενάμιση μήνα των εχθροπραξιών, προκάλεσε οργή στο Ερεβάν, με εξαγριωμένο πλήθος να κάνει έφοδο στο Κοινοβούλιο και στο αρχηγείο της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του Πασινιάν. «Δεν βλέπω πώς θα επιβιώσει ο Πασινιάν από αυτό που γίνεται», σχολίασε ο Αρμένιος αναλυτής Αρτιόμ Τονιγιάν. Σε αντίθεση με την αιφνίδια άνοδό του στην εξουσία, οι διαδηλωτές, πρόσθεσε, «θέλουν τώρα το κεφάλι του σε πάσσαλο»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ Αρμενία πρωθυπουργός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ