Τουλάχιστον 57 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στον Νίγηρα, που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ.
Τουλάχιστον 57 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας —του στρατού και της χωροφυλακής— σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη σε δυο επιθέσεις αποδιδόμενες στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ (ΙΚΣ), ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας του Νίγηρα.
38 στρατιωτικοί νεκροί στη βάση Νταμπαγκού
Κατά την ανακοίνωσή του, 38 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην πρώτη επίθεση, στη βάση Νταμπαγκού, στον νομό Ταουά.
Η περιοχή όπου έγινε η επίθεση απέχει κάπου 450 χιλιόμετρα από ην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέ, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μαλί. Αρκετοί στρατιωτικοί ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται.
19 χωρογύλακες νεκροί σε δεύτερη επίθεση
Σε διακριτή επίθεση την ίδια ημέρα στην Αμπαλά-Φιλιγκέ, περίπου 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Νιαμέ, σκοτώθηκαν 19 χωρογύλακες.
Δυσκολίες στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών
Αφότου κατέλαβαν την εξουσία τον Ιούλιο του 2023, υποσχόμενοι να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και την «εθνική κυριαρχία», οι στρατηγοί στην εξουσία δυσκολεύονται να πατάξουν την εξέγερση οργανώσεων τζιχαντιστών.
Εντεινόμενη δυσφορία στις τάξεις του στρατού
Στις τάξεις του στρατού φέρεται να επικρατεί εντεινόμενη δυσφορία για τις βαριές απώλειες στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων. Αυτός πιστεύεται πως ήταν ο λόγος για ανταρσία τον Αύγουστο η οποία πάντως κατεστάλη μέσα σε μερικές ώρες από τη στρατιωτική χούντα.