Η δίκη του Mπενιαμίν Νετανιάχου για υποθέσεις διαφθοράς αναβάλλεται εκ νέου λόγω των συνθηκών πολέμου, ενώ επικριτές κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και συστηματικές καθυστερήσεις.
Η κατάθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη μακροχρόνια δίκη του, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, επανεκκίνησε μετά από δίμηνη διακοπή, με τις συνεδριάσεις ωστόσο να διακόπτονται συχνά λόγω του πολέμου στη Γάζα και των εντάσεων με το Ιράν.
Η δίκη, η οποία ξεκίνησε το 2020, αφορά κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης (δημόσιου αξιώματος), τις οποίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να αξιοποιούσε την πολιτική του επιρροή προκειμένου να εξασφαλίζει ευνοϊκή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Χέρτζογκ φέρεται να αρνείται την απονομή χάριτος, ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα πλήγματα, γεγονός που εντείνει τις πολιτικές αντιδράσεις σχετικά με το αν ο Νετανιάχου καθυστερεί τη δικαστική διαδικασία με δικαιολογία την πολεμική κλιμάκωση.
Διακοπές στη δίκη και κατηγορίες
Η διαδικασία έχει διακοπεί επανειλημμένα, με την πιο πρόσφατη ακρόαση να ολοκληρώνεται πρόωρα έπειτα από την παράδοση σφραγισμένου σημειώματος στο δικαστήριο, κίνηση που οι επικριτές του θεωρούν προσπάθεια καθυστέρησης της έκδοσης της απόφασης.
Λίβανος, ΗΠΑ και εντάσεις στα βόρεια σύνορα
Στο μέτωπο του Λιβάνου αναφέρεται ότι το Ισραήλ υπόκειται σε αμερικανικούς περιορισμούς στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε κλιμάκωση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέμεινε στη διατήρηση της εκεχειρίας. Παράλληλα, οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες, ζητώντας πιο επιθετική στρατιωτική δράση για λόγους ασφαλείας.