Νέο σκάνδαλο-σοκ στην Κύπρο: Πώς συνδέεται με τον εγκέφαλο του ελληνικού Predator, Ταλ Ντίλιαν - iefimerida.gr

Νέο σκάνδαλο-σοκ στην Κύπρο: Πώς συνδέεται με τον εγκέφαλο του ελληνικού Predator, Ταλ Ντίλιαν

Κύπρος
Φωτογραφία: Shutterstock

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς και παρακολουθήσεων ταράζει την Κύπρο, με αναφορές που φέρνουν στο προσκήνιο τον Ταλ Ντίλιαν και τις σχέσεις του με το φερόμενο κύκλωμα.

Οι αποκαλύψεις έρχονται τη στιγμή που, σύμφωνα με πηγές στην Κύπρο, ο Ντίλιαν μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αρχών.

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αποκαλύψεων που προκαλεί έντονες πολιτικές εξελίξεις. Αφορμή αποτέλεσε η ανάρτηση του δημοσιογράφου και ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη στο Χ, στην οποία περιγράφεται ένα πλέγμα καταγγελιών που αγγίζει τη δικαιοσύνη, την πολιτική εξουσία και μηχανισμούς παρακολουθήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καρδιά αυτής της νέας κρίσης βρίσκεται ένας δημοσιογράφος με μακρά πορεία σε συγκρούσεις με το πολιτικό σύστημα της χώρας και αποκαλύψεις που έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα βιβλία του για τη διαφθορά στην Κύπρο —με πιο πρόσφατο το «Κράτος Μαφία», το περιεχόμενο του οποίου ερευνάται ήδη από την Αρχή κατά της Διαφθοράς— έχει περιγράψει ένα σύστημα διαφθοράς με πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις. Αυτή τη φορά, όμως, το υλικό που παρουσιάζει φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Η υπόθεση «Σάντη» και το δίκτυο εξουσίας

Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν σοκαριστικές αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, με κεντρικό πρόσωπο τον Μιχάλη ή Μιχαλάκη Χριστοδούλου, ο οποίος ήταν δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου και πρόσωπο με ισχυρές διασυνδέσεις στην πολιτική και δικαστική ελίτ.

Κεντρικό ρόλο έχει η μαρτυρία μιας γυναίκας με το ψευδώνυμο «Σάντη», η οποία περιγράφει ότι η σχέση της με τον Χριστοδούλου ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη παιδί και εξελίχθηκε σε μια μακροχρόνια σχέση εξάρτησης και ελέγχου. Η ίδια αποδίδει στον πρώην δικαστή πράξεις κακοποίησης και αναφέρει ότι για χρόνια ζούσε υπό καθεστώς φόβου.

Η μαρτυρία της δεν περιορίζεται στο προσωπικό σκέλος. Μέσα από στοιχεία που φέρεται να προέρχονται από το κινητό του Χριστοδούλου, σκιαγραφείται ένα περιβάλλον όπου διασταυρώνονται πρόσωπα από την πολιτική, τη δικαιοσύνη και τον οικονομικό χώρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά σε μια «Αδελφότητα», η οποία περιγράφεται ως ένα πολυεπίπεδο δίκτυο διαφθοράς με παρουσία στο παρασκήνιο, διασυνδέσεις σε πολιτική και οικονομική ελίτ και επιρροή σε κρίσιμες αποφάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ταλ Ντίλιαν και οι αναφορές που τον συνδέουν με το κύκλωμα

Μέσα σε αυτό το ήδη εκρηκτικό σκηνικό, επανέρχεται στο προσκήνιο ένα γνώριμο όνομα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον: ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος συνδέθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις καταγγελίες αποκτά το όνομα του Ντίλιαν, μέσα από υλικό που δημοσιοποιείται και περιλαμβάνει μηνύματα τα οποία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται, δείχνουν επαφές με πρόσωπα κοντά στην εξουσία. Οι αναφορές σκιαγραφούν ένα πλέγμα σχέσεων που συνδέει παρακολουθήσεις, πολιτικές διασυνδέσεις και πρόσωπα με ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντίλιαν δεν εμφανίζεται ως εξωτερικός παράγοντας, αλλά ως πρόσωπο που κινείται με γνώση της κατάστασης στην Κύπρο και με πρόσβαση σε κύκλους επιρροής.

Παράλληλα, ο Δρουσιώτης παραθέτει μηνύματα τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι ο Ντίλιαν δεν ήταν άγνωστος στους κύκλους της εξουσίας. Ενδεικτικό των αναφορών αυτών είναι και απόσπασμα επικοινωνίας που συνδέεται με την περίοδο κατά την οποία αποκαλύφθηκε η δράση του κατασκοπευτικού «μαύρου βαν».

Όταν στα τέλη του 2019 δημοσιοποιήθηκε η δραστηριότητα του κατασκοπευτικού βαν, ο επιστήθιος φίλος του Χριστοδούλου, ευρωβουλευτής τότε της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, του έστειλε το εξής μήνυμα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δ. Π.: «Άρχοντα μου γειά σου. Ξέρεις τι θυμήθηκα μόλις; Θυμάσαι που πήγες στους Καλογήρους στον Αναστασιάδη, και μου είπες ότι έριξε την ατάκα ούτε φιλενάδα να κάνουμε δεν μπορούμε γιατί μπορεί να μας ακούει και κανένας;»

Μ. Χ.: «Μπράβο θυμάμαι καλά, ότι κτύπησε το τηλέφωνο του και του είπε ο Γιάννης της Έλσας ότι γράφει Ντίλιαν και τον κοίταξε κάπως αμήχανα».

Η υπόθεση του «μαύρου βαν» ήρθε στο φως το 2019, όταν αποκαλύφθηκε η παρουσία στην Κύπρο ενός υπερσύγχρονου οχήματος παρακολούθησης, συνδεδεμένου με εταιρείες του Ντίλιαν, το οποίο διέθετε δυνατότητες υποκλοπής επικοινωνιών και συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Το όχημα είχε εισαχθεί με ψευδή δήλωση και χρησιμοποιούνταν για πρόσβαση σε δεδομένα κινητών συσκευών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Με τα συγκεκριμένα μηνύματα, ο Δρουσιώτης επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι υπήρχε άμεση σχέση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντίλιαν, καθώς και ότι πρόσωπα του ίδιου κύκλου συνδέονταν με δραστηριότητες παρακολουθήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Χριστοδούλου και του Νίκου Τορναρίτη, σήμερα Προέδρου της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, τα οποία συνδέονται με την αναστολή της ποινικής δίωξης του Ντίλιαν στην Κύπρο.

Παράλληλα, περιγράφονται και πολιτικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, με τον ισχυρισμό ότι πρόσωπα όπως ο Τορναρίτης και ο Σάββας Αγγελίδης, βοηθός γενικού εισαγγελέα, πρωτοστατούν ώστε να περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των πολιτών.

Οι αναφορές αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δραστηριοτήτων που αφορά παρακολουθήσεις, χρήση «κοριών» και πρόσβαση σε ευαίσθητους κρατικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στα μηνύματα, γίνεται λόγος για δίκτυο που φέρεται να είχε πρόσβαση ακόμη και στη Νομική Υπηρεσία, με πρόσωπα που μετέφεραν πληροφορίες από το γραφείο του τότε Γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα, καταγράφονται αναφορές σε τοποθέτηση «κοριών» και σε δυνατότητα ελέγχου τηλεφώνων, μέσω διασυνδέσεων με υπηρεσίες όπως το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα οργανωμένης δραστηριότητας παρακολουθήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρακτικές που περιγράφονται φαίνεται να κινούνται στο ίδιο περιβάλλον με τις τεχνολογικές δυνατότητες υποκλοπών που συνδέθηκαν με τις εταιρείες του Ντίλιαν.

Το «μαύρο βαν» και οι εξελίξεις

Όλα αυτά επανέρχονται στο προσκήνιο σε μια συγκυρία κατά την οποία η δράση του Ταλ Ντίλιαν μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αρχών στην Κύπρο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της κατάστασης στην Κύπρο, η υπόθεση επανεξετάζεται υπό το φως νέων δεδομένων και της καταδίκης του Ντίλιαν στην Ελλάδα για υποκλοπές.

Παρά την αποκάλυψη της δράσης του κατασκοπευτικού «μαύρου βαν», δεν υπήρξε καταδίκη στην Κύπρο, καθώς η ποινική δίωξη ανεστάλη, αφήνοντας κρίσιμα ερωτήματα ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, κύκλοι στη Λευκωσία αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ ζητά να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος Ντίλιαν, επισημαίνοντας ότι, ενώ στην Ελλάδα υπήρξε καταδικαστική απόφαση, στην Κύπρο η υπόθεση δεν είχε αντίστοιχη εξέλιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το κλίμα, οι αντιδράσεις για τις καταγγελίες του Δρουσιώτη υπήρξαν άμεσες, τόσο από πρόσωπα που κατονομάζονται όσο και από θεσμικούς παράγοντες, με διαψεύσεις και προαναγγελίες νομικών ενεργειών. Ωστόσο, παράλληλα, οι αρχές έχουν ήδη κινηθεί, ζητώντας από τον ίδιο να καταθέσει στοιχεία για όσα υποστηρίζει, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και ο διορισμός ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της κατάστασης στην Κύπρο, η υπόθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αγγίζει κρίσιμους θεσμούς και πρόσωπα.

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι αν αυτή τη φορά θα υπάρξουν απαντήσεις.

Γιατί η υπόθεση Ντίλιαν φαίνεται να επιστρέφει — και μαζί της, όλα τα ανοιχτά ερωτήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κύπρος Predator σκάνδαλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ