Δέος: Νέες εικόνες του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο Webb -Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα και οι δορυφόροι - iefimerida.gr

Δέος: Νέες εικόνες του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο Webb -Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα και οι δορυφόροι

Ο πλανήτης Δίας
Νέες εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο James Webb
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA James Webb έφερε στο φως νέες εντυπωσιακές εικόνες από το σύμπαν.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο πλανήτης Δίας, ο μεγαλύτερος αέριος «γίγαντας» του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Δίας και το φεγγάρι του Europa, αριστερά, φαίνονται μέσα από το φίλτρο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Φωτογραφία: Holler και J. Stansberry (STScI)
Ο Δίας και το φεγγάρι του, Europa, αριστερά, φαίνονται μέσα από το φίλτρο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb / Φωτογραφία: Holler και J. Stansberry (STScI).
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνες του πλανήτη Δία με πρωτοφανή λεπτομέρεια

Τα νέα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η NASA περιλαμβάνουν εικόνες του Δία, καθώς εικόνες και φάσματα αρκετών αστεροειδών, που ελήφθησαν για να δοκιμαστούν τα όργανα του τηλεσκοπίου πριν από την επίσημη έναρξη των επιστημονικών εργασιών στις 12 Ιουλίου.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν την ικανότητα του τηλεσκοπίου James Webb να παρακολουθεί το ηλιακό μας σύστημα και να παράγει εικόνες με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εικόνες του Webb, οι λάτρεις του πλανήτη Δία θα αναγνωρίσουν ορισμένα γνωστά χαρακτηριστικά του τεράστιου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Στις φωτογραφίες του γιγάντιου πλανήτη φαίνεται ξεκάθαρα και η γνωστή Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, καθώς και οι δορυφόροι (φεγγάρια) του Δία.

Ο Δίας και μερικά από τα φεγγάρια του φαίνονται μέσα από το φίλτρο του NIRCam. Φωτογραφία: Holler και J. Stansberry (STScI).
Ο Δίας και μερικά από τα φεγγάρια του φαίνονται μέσα από το φίλτρο του NIRCam. Φωτογραφία: Holler και J. Stansberry (STScI).

«Σε συνδυασμό με τις εικόνες σε βαθύ πεδίο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, αυτές οι εικόνες του Δία επιβεβαιώνουν τι μπορεί να παρατηρήσει ο Webb από τους πιο αμυδρούς, πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες και πλανήτες » είπε ο Bryan Holler, επιστήμονας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνες από τα φεγγάρια του Δία, Ευρώπη, Θήβα και Μήτιδα

Πέρα από τον Δία, το James Webb απαθανατίζει και τα φεγγάρια του, την Ευρώπη, τη Θήβα και τη Μήτιδα.

Αριστερά: Ο Δίας, στο κέντρο, και τα φεγγάρια του Ευρώπη, Θήβα και Μήτιδα φαίνονται μέσα από το φίλτρο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μέσα από το φίλτρο 2,12 μm. Δεξιά: Ο Δίας και η Ευρώπη, η Θήβα και η Μήτιδα φαίνονται μέσα από το φίλτρο 3,23 μm του οργάνου NIRCam. Φωτογραφία: Δρ: B. Holler και J. Stansberry (STScI).
Αριστερά: Ο Δίας, στο κέντρο, και τα φεγγάρια του, Ευρώπη, Θήβα και Μήτιδα, φαίνονται μέσα από το φίλτρο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μέσα από το φίλτρο 2,12 μm. Δεξιά: Ο Δίας και η Ευρώπη, η Θήβα και η Μήτιδα φαίνονται μέσα από το φίλτρο 3,23 μm του οργάνου NIRCam / Φωτογραφία: Δρ: B. Holler και J. Stansberry (STScI).

Αριστερά είναι ευδιάκριτη η Ευρώπη. Επιπλέον, η σκιά της Ευρώπης διακρίνεται στα αριστερά της Μεγάλης Ερυθράς κηλίδας. Άλλα ορατά φεγγάρια σε αυτές τις εικόνες είναι η Θήβα και η Μήτιδα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά, αλλά ούτε και πόσο φωτεινά ήταν» δήλωσε η Stefanie Milam, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη, που εδρεύει στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, στο Greenbelt του Maryland. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε για την παρατήρηση τέτοιου είδους αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Επιπλέον, ο Webb κατέγραψε μερικούς από τους δακτυλίους του Δία, οι οποίοι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στην εικόνα φίλτρου μεγάλου μήκους του κύματος NIRcam. Το ότι οι δακτύλιοι εμφανίστηκαν σε μία από τις πρώτες εικόνες του ηλιακού συστήματος του Webb είναι «απολύτως εκπληκτικό», δήλωσε η Στέφανι Μίλαμ, αναπληρωτής επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ