To NATO καλεί την Ευρώπη να πενταπλασιάσει τα μέσα για την αεράμυνα ενόψει της ρωσικής απειλής - iefimerida.gr

To NATO καλεί την Ευρώπη να πενταπλασιάσει τα μέσα για την αεράμυνα ενόψει της ρωσικής απειλής

Συστοιχία αντιπυραυλικού συστήματος THAAD των ΗΠΑ
Συστοιχία αντιπυραυλικού συστήματος THAAD των ΗΠΑ / Φωτογραφία αρχείου: Staff Sgt. Cory D. Payne/U.S. Air Force via AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ

Το ΝΑΤΟ ζητεί από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του να πενταπλασιάσουν τις επίγειες δυνατότητες αεράμυνάς τους για να κλείσει κενά ενόψει της ρωσικής απειλής.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η ενίσχυση των επίγειων μέσων αεράμυνας θα συζητηθεί αύριο Πέπμπτη στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος του πενταπλασιασμού των επίγειων μέσων αεράμυνας θα είναι συλλογικός για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τα επίπεδα δαπανών θα ποικίλλουν ανά κράτος, ενώ δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές το χρονοδιάγραμμα για το πρότζεκτ αυτό, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Το ΝΑΤΟ ενισχύεται

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα εγκρίνουν στην αυριανή τους συνάντηση μια από τις πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για την αύξηση των αποθεμάτων οπλικών συστημάτων της Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρώπης και του Καναδά για τον επανεξοπλισμό και τη μείωση της εξάρτησής τους από τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Χάγη στις 24-25 Ιουνίου.

Η ενίσχυση των εξοπλισμών αποτελεί μέρος των ευρύτερων φιλοδοξιών για αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει τα μέλη του Βορειατλαντικού Συμφώνου να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ τους – το 3,5% για τη βασική άμυνα και το 1,5% για υποδομές, κυβερνοάμυνα και ετοιμότητα των πολιτών.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη», δήλωσε τη Δευτέρα από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα και την άμυνά μας και αυτό σημαίνει μια στροφή προς την πλήρη ετοιμότητα για πόλεμο», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πρόβλημα ανεπαρκούς κάλυψης αεράμυνας, που επιτάθηκε όταν έστειλαν μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Αξιωματούχοι της άμυνας έχουν προειδοποιήσει ότι οι αεράμυνες στη Γηραιά Ήπειρο δεν επαρκούν για πλήρη κάλυψη χερσαίων επιχειρήσεων σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης άμεση ανάγκη να ενισχύσουν τα επίγεια συστήματα αεράμυνάς τους, που προστατεύουν από απειλές, περιλαμβανομένων των ολοένα και πιο εξοπλισμένων drones, πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχει περιορίσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τη χρήση τέτοιων συστημάτων καθώς η προσοχή του ΝΑΤΟ μετατοπίστηκε σε απειλές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανία ανεβάζει ταχύτητα για την άμυνά της

Ωστόσο, ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας και ο φόβος των κρατών μελών στο ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ για τη ρωσική απειλή άλλαξαν τις προτεραιότητες.

Τα συστήματα αεράμυνας είναι ζωτικής σημασίας και από τα ακριβότερα που σκοπεύει να αποκτήσει η συμμαχία. Η Γερμανία προσφέρθηκε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα κοινά πρότζεκτ της ΕΕ για τα συστήματα αεράμυνας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του και να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα συστήμα αεράμυνας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαβουλεύσεων στο Βερολίνο.

Αυτό θα περιλαμβάνει και μια επέκταση της πρωτοβουλίας «European Sky Shield», που ξεκίνησε ο προκάτοχος του Μερτς, Όλαφ Σολτς, και την οποία υποστηρίζει το ΝΑΤΟ με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επίγειας αεράμυνας για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Bloomberg ότι «μεταξύ των προτεραιοτήτων μας» είναι η αεράμυνα, η πυραυλική άμυνα, τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, η υλικοτεχνική επιμελητεία και οι χερσαίες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑΤΟ αεράμυνα ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ