National Interest για οικονομική πολιτική Ερντογάν: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...» - iefimerida.gr

National Interest για οικονομική πολιτική Ερντογάν: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Turkish Presidency via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιθέσεις κερδοσκόπων στις χρηματαγορές της Τουρκίας και καταβαράθρωση των ποσοστών δημοτικότητάς του διακινδυνεύει να πυροδοτήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την τοποθέτηση στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ενός άπειρου οικονομολόγου, σχολιάζει το National Interest.

Ο Ερντογάν επέλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να προωθήσει την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, που βασίζεται στην εκκεντρική άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν έκρηξη του πληθωρισμού αντί για μείωσή του, σημειώνει στο άρθρο του ο Ντέσμοντ Λάχμαν, πρώην διευθυντικό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λένε ότι “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι”, πράγμα που φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά στην οικονομική του σκέψη. Αυτή η άποψη έχει γραμμένη την οικονομική αποτυχία στο μέτωπό της και αναμένεται να στοιχίσει ακριβά στον Ερντογάν στις κάλπες», υπογραμμίζει ο συνεργάτης του American Enterprise Institute.

O Ερντογάν καρατόμησε το Σαββατοκύριακο τον κεντρικό τραπεζίτη και πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ, καθώς αύξησε για τρίτη φορά σε πέντε μήνες τα επιτόκια, και τοποθέτησε στη θέση του τον Σαχάπ Καβτσίογλου, πρώην βουλευτή του AKP και αρθρογράφο της ισλαμιστικής εφημερίδας «Yeni Safak», που εξαπέλυε συχνά επιθέσεις στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων μέσα από τα άρθρα του.

Οι κινήσεις του Ερντογάν πυροδότησαν καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να καλεί τους συμπολίτες του να πουλήσουν χρυσό και τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξουν τη λίρα, και τον Λάχμαν να σημειώνει: «Για μια αναδυόμενη οικονομία, γενικώς, δεν είναι καλή ιδέα να εμπλέκεται σε λίαν ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, ακόμη κι όταν υπάρχει άφθονη παγκόσμια ρευστότητα. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο αναπάντεχη τη χρονική συγκυρία της κίνησης του Ερντογάν. Επιλέγει να κινηθεί ακριβώς τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς συσφίγγονται και είναι πιθανό να συνεχίσουν να συστέλλονται».

Όπως αναφέρει το άρθρο του National Interest, ο Ερντογάν επιβάλλει τις ανορθόδοξες απόψεις του για την οικονομία σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι «ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις». Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε αποτυχημένες προσπάθειας στήριξης του εθνικού νομίσματος, τουρκικές εταιρείες γονατίζουν υπό το βάρος ενός βουνού χρέους σε δολάρια και η τουριστική βιομηχανία -από τους πυλώνες της οικονομίας- κλυδωνίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, που κλυδωνίζεται η οικονομία, σημειώνει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον ο Ερντογάν θα κάνει στροφή 180 μοιρών, εκτός κι αν κλιμακωθεί η νομισματική κρίση στην Τουρκία. «Το μόνο καλό που μπορεί να βγει από τα οικονομικά της προβλήματα είναι ότι ίσως χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σήμα σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες να μην παίζουν με τη φωτιά της οικονομικής πολιτικής, ειδικά σε μια περίοδο που το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ