NASA: Νέα σελίδα ανοίγει η εκτόξευση του «Artemis» -Τι θα κάνει στη Σελήνη, πότε επιστρέφει στη Γη - iefimerida.gr

NASA: Νέα σελίδα ανοίγει η εκτόξευση του «Artemis» -Τι θα κάνει στη Σελήνη, πότε επιστρέφει στη Γη

απογείωση της αποστολής Artemis προς τη Σελήνη
H απογείωση της αποστολής «Artemis» προς τη Σελήνη / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εκκωφαντικό θόρυβο ο νέος γιγάντιος πύραυλος της NASA, ο ισχυρότερος του κόσμου, απογειώθηκε σήμερα από τη Φλόριντα με κατεύθυνση προς τη Σελήνη, για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του «Artemis».

Του νέου μεγάλου προγράμματος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος «Apollo» στον δορυφόρο της Γης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πύραυλος, που φέρει την ονομασία SLS (Space Launch System), εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, στη 01:47 τοπική ώρα (08:47 ώρα Ελλάδος) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (Kennedy Space Center).

Αυτή η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής του ήταν επιτυχημένη, έπειτα από δύο που ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, ενώ δύο κυκλώνες επίσης ανέβαλαν για εβδομάδες την απογείωση.

25 μέρες στη Σελήνη η αποστολή της NASA

Η αποστολή «Artemis 1» πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε διάφορες φάσεις της, όμως η πρώτη απογείωση αυτού του γιγάντιου πυραύλου, ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, αποτελεί πλέον μια μεγάλη επιτυχία για τη NASA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την τελική εντολή για την εκτόξευση έδωσε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκτοξεύσεων της NASA, η Τσάρλι Μπάκγουελ-Τόμσον. «Γίναμε όλοι μέρος κάτι απίστευτα ιδιαίτερου: της πρώτης απογείωσης του Artemis» δήλωσε μετά την εκτόξευση απευθυνόμενη προς τις ομάδες της. «Αυτό που φέρατε εις πέρας σήμερα, θα εμπνέει τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος «Apollo», αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει τον γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ' αυτήν και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Σηματοδοτεί τη μεγάλη έναρξη του προγράμματος «Artemis», που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία, για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

Παρότι η εκτόξευση έγινε στη διάρκεια της νύχτας, περίπου 100.000 άνθρωποι αναμενόταν να συγκεντρωθούν για να θαυμάσουν το θέαμα, ιδιαίτερα από τις γύρω παραλίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κοσμος
Kόσμος βλέπει από κοντά την εκτόξευση

Η απογείωση έγινε με καθυστέρηση περίπου 40 λεπτών εξαιτίας μιας διαρροής υδρογόνου -που τελικά επισκευάστηκε- στη διάρκεια των επιχειρήσεων πλήρωσης των δεξαμενών του πυραύλου με το κρυογενικό καύσιμό του.

Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δύο λευκοί προωθητικοί πύραυλοι του οχήματος έπεσαν στον Ατλαντικό. Έπειτα από οκτώ λεπτά, ο κύριος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε με τη σειρά του. Περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση, μια τελευταία ώθηση του ανώτερου ορόφου επρόκειτο να βάλει την κάψουλα Orion στον δρόμο για τη Σελήνη, όπου θα φθάσει σε μερικές ημέρες.

Δείτε το βίντεο της NASA με την εκτόξευση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί θα τεθεί σε μακρινή τροχιά για περίπου μία εβδομάδα και θα απομακρυνθεί μέχρι και 64.000 χιλιόμετρα πίσω από τη Σελήνη.

Τέλος, η κάψουλα Orion θα αρχίσει την επιστροφή της προς τη Γη, θέτοντας σε δοκιμασία τη θερμική ασπίδα της, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Καθώς θα διασχίζει την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αντέξει μια θερμοκρασία που θα φθάσει τη μισή αυτής που επικρατεί στην επιφάνεια του Ηλίου.

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται στις 11 Δεκεμβρίου. Το 2024 η αποστολή «Artemis 2» θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η προσεδάφιση θα πραγματοποιηθεί από το πλήρωμα της «Artemis 3», το νωρίτερο το 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NASA Σελήνη απογείωση εκτόξευση πύραυλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ