Σύμφωνα με τη NASA, ένα από τα πιο φιλόδοξα και αμφιλεγόμενα τεχνικά έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει... κοσμικές συνέπειες.
Όπως αναφέρει το uk.news.yahoo.com, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα και συγκεκριμένα η τεράστια δεξαμενή του φράγματος επηρεάζει την περιστροφή της Γης, αυξάνοντας ελαφρώς τη διάρκεια της ημέρας.
Ο γεωφυσικός της NASA δρ Μπέντζαμιν Φονγκ Τσάο, από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, εξηγεί ότι η μαζική ανακατανομή νερού που προκαλεί το φράγμα μεταβάλλει τη ροπή αδράνειας του πλανήτη, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ελαφρώς η περιστροφή του.
Πώς αλλάζει η διάρκεια της ημέρας
Η NASA υπολογίζει ότι η ημέρα στη Γη έχει αυξηθεί κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα εξαιτίας της λειτουργίας του φράγματος. Μπορεί η αλλαγή να φαίνεται αμελητέα, ωστόσο πρόκειται για μετρήσιμη μεταβολή που καταγράφεται από τα υπερσύγχρονα όργανα παρατήρησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής, ο δρ Τσάο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η προσθήκη 0,06 μικροδευτερολέπτων ανά ημέρα θα ισοδυναμούσε με μια συνολική αύξηση περισσότερο των 3 ημερών στη διάρκεια της ύπαρξης του σύμπαντος.
Μετατοπίζεται και ο άξονας της Γης
Η επίδραση του φράγματος δεν περιορίζεται μόνο στη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση τεράστιου όγκου νερού έχει προκαλέσει μετατόπιση του άξονα της Γης κατά περίπου 2 εκατοστά.
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται με παρόμοιο τρόπο με έναν πατινέρ που επιβραδύνει την περιστροφή του ανοίγοντας τα χέρια του. Όταν μετατοπίζεται μάζα σε ένα περιστρεφόμενο σύστημα, αλλάζει και η ταχύτητα περιστροφής του.
Τι είναι το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών βρίσκεται στον ποταμό Γιανγκτσέ στην επαρχία Χουμπέι και ολοκληρώθηκε το 2012. Έχει μήκος 2.335 μέτρα και ύψος 185 μέτρα, ενώ η δεξαμενή του βρίσκεται σε ύψος 175 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Με ισχύ 22.500 μεγαβάτ, το φράγμα παράγει ενέργεια ισοδύναμη με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Παράλληλα, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα, συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παρότι οι αλλαγές στον πλανήτη είναι εξαιρετικά μικρές για να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, εγείρονται νέα ερωτήματα για τις επιπτώσεις τέτοιων γιγαντιαίων έργων στην ισορροπία της φύσης και του πλανήτη συνολικά.
Όσο για το τι μπορεί να κάνει κανείς με τα επιπλέον 0,06 δευτερόλεπτα που «κερδήθηκαν»; Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος προλαβαίνει να αναγνωρίσει μια μυρωδιά και ένας σκύλος μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση ενός ήχου. Αλλά μέχρι εκεί…