«Εφτάψυχος» ο Μπόρις Τζόνσον: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης -Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας - iefimerida.gr

«Εφτάψυχος» ο Μπόρις Τζόνσον: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης -Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον στο αυτοκίνητό του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής
Ο Μπόρις Τζόνσον στο αυτοκίνητό του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής / Φωτογραφία: AP Photo/David Cliff
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στη θέση του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 211 βουλευτές του, ενώ την πρόταση μομφής ψήφισαν 148 βουλευτές.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων, ανακοίνωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εμπιστοσύνη» στον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βουλευτές του κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού κλήθηκαν να ψηφίσουν για το εάν στηρίζουν τον Τζόνσον, σε μια πρόταση μομφής που ήρθε έπειτα από το σκάνδαλο «partygate», κατά τη διάρκεια του οποίου ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ συμμετείχε σε εκδηλώσεις ενώ είχε επιβληθεί lockdown εξαιτίας κορωνοϊού.

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου» είχε δηλώσει, μετά τις αποκαλύψεις, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο partygate.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπόρις Τζόνσον-πρόταση μομφής: 148 βουλευτές καταψήφισαν τον πρωθυπουργό, 211 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) και έληξε στις 22:00, με 211 Συντηρητικούς βουλευτές να σπεύδουν να στηρίξουν τον ηγέτη τους με ψήφο εμπιστοσύνης και 148 να τον καταψηφίζουν.

Αρκούσαν 180 ψήφοι στήριξης επί του συνόλου 359 βουλευτών των Συντηρητικών για να απορριφθεί η πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον.

Παρά την παραμονή του στην εξουσία, και παρά το γεγονός ότι η θέση του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εκ νέου για έναν χρόνο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού στην εξουσία αναμένεται να χαρακτηριστεί από αναταραχές, καθώς σχεδόν το 40% των βουλευτών του δεν επιθυμεί την παραμονή του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Πολίτες διαδηλώνουν κατά του Τζόνσον, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο
Πολίτες διαδηλώνουν κατά του Τζόνσον, έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο / AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε νωρίτερα αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια μηνύματος που απηύθυνε στους βουλευτές του, κεκλεισμένων των θυρών, στο οποίο είπε ότι θα οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη, ενώ προανήγγειλε μείωση των φόρων, σε περίπτωση που παρέμενε στη θέση του.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Τι θα συμβεί τώρα που κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον

Έχοντας επιβιώσει από την ψηφοφορία, ο Τζόνσον μπορεί να συνεχίσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και, επομένως, ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι βουλευτές των Τόρις δεν θα επιτρέπεται να διεξαγάγουν άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.

Ωστόσο, υπήρξαν εικασίες ότι κάποιοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αλλάξουν τους κανόνες, για να διεξαχθεί μια άλλη ψηφοφορία νωρίτερα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι - ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία - είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αδύνατο να συμβεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε την ψηφοφορία, ο Τζόνσον εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Στις 23 Ιουνίου, θα διεξαχθούν ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέων βουλευτών και, αν οι δύο έδρες που αυτές αφορούν περάσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς τις κατείχαν προηγουμένως οι Συντηρητικοί, ο Τζόνσον θα μπορούσε να βρεθεί υπό νέα πίεση.

Ο Μπόρις Τζόνσον και κινδυνεύει να βγει αποδυναμωμένος από τη διαδικασία της πρότασης μομφής. Να σημειωθεί ότι το 59% των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Τζόνσον ενώ σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018, όταν είχε υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, εκείνη συγκέντρωσε ποσοστό υπέρ της 63%, παρ’ όλ’ αυτά παραιτήθηκε επτά μήνες αργότερα.

Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

Άμεση αντίδραση Ποντόλιακ στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον Τζόνσον: Ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους ηγέτες

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter ότι «ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους ηγέτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ηγεσία είναι πάντα ένα βαρύ φορτίο. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ένας από τους πρώτους που συνειδητοποίησε την απειλή της Ρωσίας και στάθηκε δίπλα στον Ζελένσκι για να προστατεύσει τον ελεύθερο κόσμο από τη βάρβαρη εισβολή. Ο κόσμος χρειάζεται τέτοιους ηγέτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας μεγάλος φίλος της Ουκρανίας. Το βρετανικό στέμμα είναι ασπίδα του δημοκρατικού κόσμου», έγραψε ο Ποντόλιακ.

Κιρ Στάρμερ μετά την ανακοίνωση ψήφου εμπιστοσύνης στον Τζόνσον: Οι Εργατικοί θα επαναφέρουν τη Βρετανία στον σωστό δρόμο

Αμέσως αντέδρασε και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, λέγοντας ότι η επιλογή πλέον είναι ξεκάθαρη: ή με τους διχασμένους Τόρις ή με τους ενωμένους Εργατικούς.

«Η επιλογή είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διχασμένοι Τόρις υποστηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον χωρίς σχέδιο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Ή ένα ενωμένο Εργατικό Κόμμα με σχέδιο να διορθώσει την κρίση του κόστους διαβίωσης και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Οι Εργατικοί θα επαναφέρουν τη Βρετανία σε σωστή τροχιά», έγραψε ο Κιρ Στάρμερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ