Βρετανικά ΜΜΕ: Πολιτική ταπείνωση για τον Τζόνσον η παραίτησή του -Κατηγόρησε την «αγέλη», δεν βρήκε δικό του λάθος - iefimerida.gr

Βρετανικά ΜΜΕ: Πολιτική ταπείνωση για τον Τζόνσον η παραίτησή του -Κατηγόρησε την «αγέλη», δεν βρήκε δικό του λάθος

O Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει την παραίτησή του
O Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει την παραίτησή του / Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «παραιτούμαι», χωρίς να κάνει λόγο για τα λάθη του, ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε σήμερα από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Οχι ακριβώς σήμερα... Ανακοίνωσε ότι μόλις αναδειχθεί νέος ηγέτης στους Τόρηδες θα παραδώσει την πρωθυπουργία.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας επί δύο χρόνια ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτησή του μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκε και την καταιγίδα παραιτήσεων από υπουργούς, υφυπουργούς και στελέχη της κυβέρνησής του τις τελευταίες 48 ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο διάγγελμά του προς το βρετανικό λαό τόνισε πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και πως αποχωρεί από την καλύτερη δουλειά του κόσμου, αν και θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τον διορισμό του διαδόχου του.

Μπόρις Τζόνσον: Δεν έκανε ούτε μια αναφορά στα λάθη του

Σύντομη και επιφανειακή χαρακτήρισε την ομιλία του ο «Guardian». Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, όταν οι πρωθυπουργοί αποχωρούν από το αξίωμά τους ή ξεκινά η διαδικασία αποχώρησής τους, εστιάζουν στην κληρονομιά τους. Ο Τζόνσον ανέφερε το Brexit, την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πανδημία του κορωνοϊού και την υποστήριξή του στην Ουκρανία, αλλά έδειξε σαν να αναμασά τα συνήθη σημεία συζήτησης, αντί να αναστοχαστεί σε βάθος για το τι έκανε και γιατί.

Φυσικά, σημειώνει ο «Guardian», δεν είπε τίποτα για τα πολλαπλά ελαττώματα και τις αποτυχίες που οδήγησαν το κόμμα του να χάσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Ούτε μία λέξη, ούτε καν την παραμικρή αναφορά. Κι αυτό είναι κάτι σαν επιβεβαίωση ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν έχει κάνει κάτι κακό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόμοια είναι και η ανάλυση του BBC, που σημειώνει πως ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε η Ιστορία να γνωρίζει ότι για την παραίτησή του έφταιγαν οι συνάδελφοί του και όχι ο ίδιος.

Η «αγέλη», όπως την αποκάλεσε, είχε κινηθεί γρήγορα, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 2019, από το 1987, και προσέλκυσε νέους ψηφοφόρους στο κόμμα του.

Αναφέρθηκε στην κακή κριτική από τον Τύπο που δέχθηκε πρόσφατα, αλλά δεν αναφέρθηκε για πολύ στα λάθη που μπορεί να έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του και τα οποία προκάλεσαν μαζικές παραιτήσεις και ψήφο δυσπιστίας. Αυτό που αναγνώρισε ήταν πως δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του ότι πρέπει να παραμείνει στο αξίωμα.

Sky News: Πολιτική ταπείνωση για τον Μπόρις Τζόνσον -Τι ακολουθεί

Για τεράστια πολιτική ταπείνωση για τον Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο ο πολιτικός συντάκτης του Sky News, Άνταμ Μπούλτον. Εξηγώντας τι εννοεί, ανέφερε πως ο Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές, παραδέχθηκε ο ίδιος πως έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του μέσα σε διάστημα δύο ετών από τότε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε, ο «Μπόρις Τζόνσον δεν χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα τη λέξη ''παραιτούμαι''. Αλλά έδωσε να καταλάβουμε πως βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου. Όπως είπε: ''Σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο που θα υπηρετήσει μέχρι να τοποθετηθεί ένας νέος ηγέτης''. Είπε επίσης πως η Επιτροπή 1922 θα ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα».

Συμπληρώνει ο πολιτικός συντάκτης του Sky News: «Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πως εάν περάσουν από την πλήρη διαδικασία εκλογής ηγεσίας, όπου οι βουλευτές επιλέγουν δύο υποψηφίους και στη συνέχεια οι υποψήφιοι αυτοί ψηφίζονται από το Συντηρητικό Κόμμα, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει μια αρκετά μακρά περίοδο υπηρεσιακής θητείας, όπως το βλέπει ο ίδιος. Φυσικά, η εναλλακτική λύση είναι πως οι βουλευτές θα καταλήξουν οι ίδιοι σε έναν υποψήφιο που θα αναλάβει ουσιαστικά πριν από το τέλος του μήνα. Αν συμβεί αυτό, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ-πολύ σύντομη μεταβατική περίοδο τόσο για τον Τζόνσον όσο και γι’ αυτό το υπουργικό συμβούλιο. Αλλά και πάλι, ο Μπόρις Τζόνσον δεν το κάνει πιο εύκολο για κανέναν».

Οι πολιτικοί συντάκτες σχολίασαν την παραίτηση Τζόνσον

Το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να άρεσε στους πολιτικούς συντάκτες και σχολιαστές. Ακολουθούν μερικά από τα tweets τους.

Ο Τζον Σόπελ, της Global

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τομ Μακ Ταγκ, του Atlantic

Ο Πιρς Μόργκαν

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λιούις Γκούνταλ, του Newsnight

Ο Τζιμ Πίκαρντ, των Financial Times

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Έμιλι Άστον, του Bloomberg

Ο Τιμ Σίπμαν, των Sunday Times

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άνταμ Μπίενκοφ, των Byline Times

Μπόρις Τζόνσον: Λυπάμαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από αρχηγός του κόμματος και κατά συνέπεια από πρωθυπουργός της χώρας, υποκύπτοντας στις εκκλήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και πρόσθεσε ότι λυπάται που δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας, αλλά «έτσι είναι η ζωή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε.


Ακολουθεί η εισαγωγή της ομιλίας τού Μπόρις Τζόνσον έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του:

«Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός κόμματος και επομένως ένας νέος πρωθυπουργός και συμφώνησα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι (τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922) ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης».

«Επομένως θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: ''Σας ευχαριστώ γι' αυτή την απίστευτη εντολή, τη μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979''».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνον ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019».

«Φυσικά, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι' αυτή τη χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε τη Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

«Φυσικά, είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω εις πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει», είπε ο Τζόνσον από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ