Νέος σάλος με τον Μπόρις Τζόνσον: Το σκάνδαλο της χρυσής ταπετσαρίας των 88.000

Wallpaper Gate, το σκάνδαλο που ταρακουνά την Βρετανία/Φωτογραφίες: @soanebritain/Instagram-AP

Όπως τα περισσότερα πολιτικά σκάνδαλα, έτσι κι εκείνο της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας του Μπόρις Τζόνσον, έχει μακρά ιστορία.

Τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από 14 μήνες, ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσαν ανησυχία σε αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης τα σχέδια της εξαιρετικά κοστοβόρας ανακαίνισης στη Ντάουνινγκ Στριτ, για τα οποία τώρα ζητά έρευνα το Εργατικό Κόμμα. Αρχικά δεν είχαν δώσει και τόση σημασία στους διακοσμητές που είχαν πιάσει δουλειά από την Πρωτοχρονιά καθώς η προσοχή τους ήταν στραμμένη στα πρώτα κρούσματα της Covid-19 που αναφέρονταν στη χώρα και την πιθανότητα να κινδυνεύσει ολόκληρη η Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν εκείνο το διάστημα ακόμη στα πάνω του μετά τον εκλογικό θρίαμβο τον Δεκέμβριο του 2019, τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Καραϊβική με την σύντροφό του Κάρι Σίμοντς και τα νέα ότι ήταν έγκυος, που όμως δεν είχαν ακόμη ανακοινώσει.

Όπως προέκυψε τα τελευταία 24ωρα, ο Τζόνσον ήταν μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ανησυχήσει και τόσο για τον κίνδυνο της πανδημίας, αλλά περισσότερο για ένα άλλο πρόβλημα: την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας. «Το κόστος έχει ξεφύγει – [η Κάρι] αγοράζει χρυσό χαρτί ταπετσαρίας», φέρεται, σύμφωνα με τη Daily Mail, να είπε οργισμένος σε συμβούλους του. Άγνωστο, βέβαια, αν επρόκειτο για άλλη μία από τις γνωστές υπερβολές του Βρετανού πρωθυπουργού, ή αν το χαρτί ταπετσαρίας ήταν όντως επιχρυσωμένο. Όταν οι σύμβουλοί του τον ρώτησαν πόσο στοιχίζει εκείνος απάντησε: «Δεκάδες χιλιάδες – Δεν το αντέχει η τσέπη μου».

Οπως σημειώνει η Daily Mail, πάντως η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Lulu Lytle, στην εταιρεία της οποίας Soane ανέθεσε η Κάιρι Σάιμοντς την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας -πωλεί ταπετσαρίες «κίτρινου χρυσού» και «παλαιωμένου χρυσού».

Η Lulu Lytle

Τζόνσον: «Το κόστος έχει ξεφύγει. Δεν το αντέχει η τσέπη μου»

Η αρμόδια υπηρεσία Cabinet Office για τη συντήρηση του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ του είπε ότι υπάρχει ένα ετήσιο κονδύλι 30.000 λιρών από τα κρατικά ταμεία για την ανακαίνιση του διαμερίσματος κι ο Τζόνσον θα έπρεπε να καλύψει το υπόλοιπο κόστος των 58.000 λιρών. Το θέμα προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ της συντρόφου του και της διευθύντριας του Cabinet Office Έλεν Μακναμάρα, την αποπομπή της οποίας ζήτησε η Σίμοντς όταν η τελευταία αρνήθηκε την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού για το διαμέρισμα.

Παρά τον ετήσιο πρωθυπουργικό του μισθό των 150.000 λιρών ο Τζόνσον φέρεται να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα μετά το ακριβό διαζύγιό του από την πρώην σύζυγό του Μαρίνα και την απώλεια ετήσιων εισοδημάτων 250.000 λιρών από τη δημοσιογραφική του καριέρα. Όταν έφθασε ο Μάρτιος ο Τζόνσον ξέκλεβε λίγο χρόνο από τις έκτακτες συνεδριάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας προκειμένου να ασχοληθεί με το “Wallpaper-gate”, όπως βάφτισαν σύμβουλοί του το θέμα αντλώντας έμπνευση από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ, που γκρέμισε από την προεδρία τον Ρίτσαρντ Νίξον. Κι έτσι άρχισαν να μελετούν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό και πώς. Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος των Τόρηδων, ανεψιός της Δούκισσας της Κορνουάλης και επιτυχημένος επιχειρηματίας με πολλές πολιτικές διασυνδέσεις Μπεν Έλιοτ, που αρέσκεται σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η πρώτη σκέψη του Τζόνσον ήταν να αποτανθεί στο αφεντικό του κατασκευαστικού γίγαντα JCB, Λόρδο Μπάμφορντ που έχει δωρίσει μαζί με τις εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 10 εκατ. λίρες στους Τόρηδες, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.

Τα υπόγεια σχέδια για την εξόφληση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου πιστεύεται ότι πλήρωσε ολόκληρο το λογαριασμό το Cabinet Office, αλλά το ποσό έπρεπε να επιστραφεί. Έτσι οι συνεργάτες του Τζόνσον σκέφτηκαν μια άλλη λύση: ένα «τυφλό καταπίστευμα» στα πρότυπα εκείνου του Λευκού Οίκου που είναι αρμόδιο για τη συντήρηση του γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ. Με τη λύση αυτή ο πρωθυπουργός θα αγνοούσε ποιος είχε δώσει λεφτά σ’ αυτό το καταπίστευμα και άρα δεν θα υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Αλλά και αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε και ο Τζόνσον αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πιο «ανοικτό» καταπίστευμα για τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ζητήθηκε μάλιστα από τον Λόρδο Μπράουνλοου, έναν άλλο δωρητή των Τόρηδων να το στήσει, καθώς είχε απορρίψει την σχετική πρόταση τον Ιούλιο ο πρώην υπ Οικ Άλαστερ Ντάρλινγκ. Περίπου εκείνη την περίοδο το αρχηγείο των Τόρηδων κατέβαλε στο Cabinet Office τις 58.000 λίρες για την εξόφληση του χρέους.

Όταν όμως αντιλήφθηκαν στους Συντηρητικούς ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να παραβίαζε τους κανόνες της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, σύμφωνα με τους οποίους τα κεφάλαια των κομμάτων θα πρέπει να διατίθενται για πολιτικές εκστρατείες, επικράτησε πανικός. Κι έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη. Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail στις αρχές Οκτωβρίου ο Τζόνσον συζήτησε τα οικονομικά του προβλήματα στη Ντάουνινγκ Στριτ με τον Λόρδο Γκόλντσμιθ. Ο διορισμός της αρραβωνιαστικιάς του Τζόνσον ως διευθύντριας επικοινωνίας της Aspinall Foundation (οργάνωσης προστασίας της άγριας πανίδας) ενίσχυσε το ταμείο της οικογένειας Τζόνσον, ενώ ένα email που διέρρευσε, αποκαλύπτει ότι στις 23 Οκτωβρίου ο Λρόδος Μπράουνλοου είπε στον παραλήπτη του μηνύματος ότι έκανε μια δωρεά 58.000 λιρών στους Τόρηδες καθιστώντας σαφές ότι το ποσό επρόκειτο να καλύψει εκείνο που πλήρωσε το κόμμα στο Cabinet Office κι ότι επρόκειτο να αποδοθεί στο υπό σύσταση καταπίστευμα της Ντάουνινγκ Στριτ υπό τον ίδιο, που όμως δεν έχει ακόμη – έξι μήνες μετά – δημιουργηθεί.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σάιμον Κέις είπε αυτή την εβδομάδα ότι το ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας τώρα ή στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον ναυαγούν τα σχέδια για τη σύσταση του καταπιστεύματος. Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ λέει τώρα ότι «το κόστος της ανακαίνισης εξόφλησε προσωπικά ο Πρωθυπουργός», αλλά δεν εξήγησε πώς πλήρωσε ο Τζόνσον τις 58.000 λίρες, ούτε από τις βρήκε, ούτε σε ποιον τις κατέβαλε. Στο Cabinet Office, το αρχηγείο των Τόρηδων, τον Λόρδο Μπράνλοου, ή την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε το χαρτί ταπετσαρίας; Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς να χρησιμοποιηθούν χρήματα δωρητών για την ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας ήταν ένας από τους λόγους για την απομάκρυνσή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Την περασμένη Παρασκευή στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Κάμινγκς κατά του Τζόνσον ανέφερε ότι είχε πει στον πρωθυπουργό πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα, πιθανόν παράνομα». Τη διερεύνηση της υπόθεσης υποσχέθηκε να αναλάβει η Εκλογική Επιτροπή, που εξετάζει τις δωρεές στα πολιτικά κόμματα και τις δαπάνες τους.

Μερικές από τις φωτό στο Instagram με δείγματα δουλειάς της Soane της εταιρείας της Lulu Lytle στην οποία ανατέθηκε η ανακαίνιση της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ