Μπορεί η Ρωσία να προετοιμάζεται για κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΝΑΤΟ; Γιατί ο Πούτιν «τρέφεται» από τον πόλεμο - iefimerida.gr

Μπορεί η Ρωσία να προετοιμάζεται για κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΝΑΤΟ; Γιατί ο Πούτιν «τρέφεται» από τον πόλεμο

Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στη Μόσχα
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στη Μόσχα / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σενάρια κλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να προετοιμάζει τη Ρωσία για κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

H Κίνα είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής μικροηλεκτρονικής και εργαλειομηχανών για την παραγωγή ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων από το 2023, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη, στα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) υπογράμμιζε σε ανάλυσή της ότι -στη χειρότερη περίπτωση- το ΝΑΤΟ έχει μόλις πέντε χρόνια στη διάθεσή του για να διατηρήσει το αποτρεπτικό του δυναμικό έναντι μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο συντάκτης της μελέτης, Κρίστιαν Μέλινγκ, επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας και Άμυνας της DGAP, δήλωσε στην DW ότι «στο τέλος της ημέρας πρέπει, απλώς, να πούμε ανοιχτά ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζει μόνο μέσα από αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος παραμένει το κύριο μέλημά του και, δυστυχώς, η ειρήνη δεν βρίσκεται πλέον στο οπτικό του πεδίο».

Σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στα επόμενα 20 χρόνια

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι συνεχιζόμενες ριζικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις» τού Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, πρόσκειται στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, διερεύνησε για δεύτερη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την προμήθεια εξαρτημάτων για τη ρωσική βιομηχανία όπλων από το εξωτερικό, καθώς και το πώς η ρωσική πολεμική βιομηχανία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία»

Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση αγαθών προς τη Ρωσία, δίνοντας βάρος στις μικροηλεκτρονικές τεχνολογίες για πυραύλους και βόμβες ολίσθησης.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών διερεύνησε, επίσης, το εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων που ελέγχονται από υπολογιστή.

Από το 2023 ο ουκρανικός στρατός εντοπίζει κυρίως ηλεκτρονικά κινεζικής κατασκευής σε ρωσικά όπλα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην DW ο Ουκρανός ειδικός σε θέματα κυρώσεων, Βλαντισλάβ Βλάσιουκ: «Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία. Εάν αύριο σταματούσαν όλες οι εισαγωγές μικροηλεκτρονικών, η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να παράγει οπλικά συστήματα».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει στραφεί με επιτυχία σε απλούστερα εξαρτήματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

Στην ανάλυσή της, η δεξαμενή σκέψης CSIS σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «για καθοριστικά εξαρτήματα και ηλεκτρονικά που χρειάζεται για την πολεμική του μηχανή, το Κρεμλίνο έχει στραφεί στις τεχνολογίες διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, «ή ακόμη και σε αμιγώς πολιτικές τεχνολογίες». Με άλλα λόγια, εξαρτήματα που δεν περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα στις αμυντικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NATO ΡΩΣΙΑ Κίνα ΠΟΛΕΜΟΣ deutsche welle DW
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ