Μπλίνκεν: Το θετικό που αποκόμισε από τη συνάντησή του με Φιντάν στην Άγκυρα - iefimerida.gr

Μπλίνκεν: Το θετικό που αποκόμισε από τη συνάντησή του με Φιντάν στην Άγκυρα

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν / Φωτογραφία: Jonathan Ernst-Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και ο Άντονι Μπλίνκεν έφυγε με άδεια χέρια από την Τουρκία, εντόπισε και κάτι θετικό από την επίσημη επίσκεψή του.

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι υπάρχει παγωμένο κλίμα από πλευράς Άγκυρας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε διαφανεί από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σνομπάρει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας (6/44) με τον Φιντάν και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε για το εάν έλαβε κάποιες συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποστολή του πρωτοκόλλου της ένταξης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όσον αφορά τη Σουηδία, μας ενθάρρυνε πολύ το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε τα πρωτόκολλα επικύρωσης και τα έστειλε στο Κοινοβούλιο. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε πρόοδο σε αυτό (το θέμα). Νομίζω ότι υπάρχει κοινή δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Αυτή είναι μια δέσμευση που έχει η Τουρκία, που εμείς έχουμε, και θα περίμενα ότι θα τη δούμε να υλοποιείται».

Μπλίνκεν: Η ατζέντα συζήτησης κατά τη συνάντησή του με τον Φιντάν

Όσον αφορά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη σημασία που έχει η αποφυγή μιας γενίκευσης της διαμάχης σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και για τη σημασία της προστασίας των αμάχων στη Γάζα και για τις προτεραιότητες ασφαλείας της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν συζήτησαν για τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή. Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία των αμάχων και της διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν τόνισαν τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των προτεραιοτήτων της ευρωατλαντικής ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Κατάρ εξακολουθούν να διατηρούν αρκετή επιρροή στη Χαμάς, ώστε να μπορούν να παίξουν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτίμησε πως υπάρχει ακόμα ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται έντονα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Όσον αφορά τους ομήρους, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Μπορώ να πω ότι αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο εστιάζουμε έντονα, και επίσης πιστεύουμε και βλέπουμε ότι άλλες χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην επιστροφή των ομήρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και ότι όχι μόνο υπάρχει ακόμα ευκαιρία, αλλά και αναγκαιότητα, να το δούμε να συμβαίνει. Και είναι σημαντικό οι άλλοι εταίροι, στον βαθμό που έχουν σχέσεις, να χρησιμοποιούν αυτές τις σχέσεις για να βοηθήσουν, και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό», εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ