Μπαράζ επιδρομών από drones στο νότιο τμήμα του εμπόλεμου Σουδάν - iefimerida.gr

Μπαράζ επιδρομών από drones στο νότιο τμήμα του εμπόλεμου Σουδάν

Αιματηρή επίθεση στο Σουδάν
Αιματηρή επίθεση στο Σουδάν / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιδρομές drones των παραστρατιωτικών έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικές υποδομές στο νότιο Σουδάν, ενημέρωσε αξιωματικός του στρατού το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τον Απρίλιο του 2023, στο Σουδάν μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και έχει προκαλέσει αυτήν που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδρομές που έγιναν χθες Κυριακή έβαλαν στο στόχαστρο το αρχηγείο της 18ης ταξιαρχίας των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς κι εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στη δυτική όχθη του Νείλου, ανατολικά της πόλης Κόστι, που ελέγχεται από τον στρατό, στην πολιτεία του Λευκού Νείλου, διευκρίνισε ο αξιωματικός του στρατού, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άλλα πλήγματα εξαπολύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης και του αεροδρομίου στην Κενάνα, νοτιοανατολικά της Κόστι, και εναντίον ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ουμ Νταμπακίρ, ανατολικά της πόλης, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Κόστι έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις κατά τη διάρκεια των επιδρομών, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης αμέσως.

Εκπρόσωπος των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι drones των ΔΤΥ στοχοποίησαν νωρίς το πρωί προχθές Σάββατο εγκαταστάσεις στην Ελ Ομπάιντ, πρωτεύουσα του Βόρειου Κορντοφάν, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Χαρτούμ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαράζ επιθέσεων από drones στο Σουδάν

Οι επιδρομές αυτές εξαπολύθηκαν μερικές ημέρες έπειτα από νέο κύμα πληγμάτων από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των ΔΤΥ εναντίον υποδομών κλειδιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Χαρτούμ και τα περίχωρά της, που έβαλαν ιδίως στο στόχαστρο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, διυλιστήριο πετρελαίου, εργοστάσιο παραγωγής όπλων και αεροπορική βάση.

Μετά την ανακατάληψη της πρωτεύουσας από τον στρατό τον Μάρτιο, οι ΔΤΥ χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο UAVs για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον περιοχών ελεγχόμενων από τον τακτικό στρατό.

Όλες οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα.

Το Σάββατο, η σουδανική κυβέρνηση που έχει διορίσει ο στρατός απέρριψε πρόταση για κατάπαυση του πυρός που υπέβαλαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, απορρίπτοντας την αποκλεισμό της από τη μελλοντική πολιτική μετάβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τέσσερις χώρες απηύθυναν έκκληση την Παρασκευή να κηρυχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες, ακολουθούμενη από μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μεταβατική περίοδο εννιά μηνών ως τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές επιμένουν να διατρανώνουν συχνά τη βούλησή τους να συνεχίσουν τον πόλεμο ως την ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ drones Σουδάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ