Μπανγκλαντές: Τέλος η λέξη «παρθένα» στα πιστοποιητικά γάμου -Τι προβλέπει η νομοθεσία - iefimerida.gr

Μπανγκλαντές: Τέλος η λέξη «παρθένα» στα πιστοποιητικά γάμου -Τι προβλέπει η νομοθεσία

Γυναίκες στο Μπανγκλαντές
Γυναίκες στο Μπανγκλαντές -Φωτογραφία: AP/Anupam Nath
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές αποφάσισε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να δηλώνουν αν είναι παρθένες στα πιστοποιητικά γάμου, έπειτα από μια νομική μάχη που ξεκίνησαν οργανώσεις προάσπισης των γυναικών πριν πέντε χρόνια σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τον ενδεχόμενο εξευτελισμό των γυναικών.

Η νομοθεσία περί γάμων στη μουσουλμανική αυτή χώρα της νότιας Ασίας προβλέπει ότι η νύφη θα πρέπει να δηλώνει στο πιστοποιητικό γάμου αν είναι «κουμάρι» -δηλαδή παρθένα-, χήρα ή διαζευγμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη θέση της λέξης «παρθένα» ο όρος «ανύπαντρη»

Ομως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε από την κυβέρνηση να αφαιρέσει τον όρο «κουμάρι» και να τον αντικαταστήσει με το «ανύπαντρη», μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, και ο γαμπρός θα πρέπει πλέον να δηλώνει αν είναι ανύπαντρος, διαζευγμένος ή χήρος.

Κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές

Προς το παρόν κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει σχολιάσει την αλλαγή ή πότε αυτή θα εφαρμοστεί.

Η Αϊνούν Νάχαρ Σιντίκα, μία από τις δύο δικηγόρους που ασχολούνταν με την υπόθεση, δήλωσε ότι αυτή χρονολογείται από το 2014 όταν υπεβλήθη στο δικαστήριο αίτημα για την αλλαγή του εντύπου του πιστοποιητικού γάμου, το οποίο ορίστηκε το 1974 από τη νομοθεσία του Μπανγκλαντές για τους γάμους και τα διαζύγια. «Πρόκειται για μια απόφαση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πολεμήσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μέλλον», τόνισε η Σιντίκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Αλι Ακμπαρ Σάρκερ, ένας μουσουλμάνος ληξίαρχος γάμων στη Ντάκα, δήλωσε ότι οι ληξίαρχοι αναμένουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημες εντολές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πιστοποιητικό γάμου.

«Εχω κάνει πολλούς γάμους στη Ντάκα και συχνά διερωτόμουν για ποιο λόγο οι άνδρες μπορούν να μην αποκαλύπτουν την κατάστασή τους και οι γυναίκες όχι. Πάντα τους έλεγα ότι δεν είναι στα χέρια μου να κάνω κάτι. Πιστεύω ότι δεν θα κάνουμε αυτή την ερώτηση πλέον», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπανγκλαντές γυναίκες γάμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ