Ο Μπάιντεν... μισεί τα ΜΜΕ: Έχει κάνει τις λιγότερες συνεντεύξεις τύπου μετά τον Ρίγκαν - iefimerida.gr

Ο Μπάιντεν... μισεί τα ΜΜΕ: Έχει κάνει τις λιγότερες συνεντεύξεις τύπου μετά τον Ρίγκαν

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μπάιντεν σπάει… ρεκόρ «απόστασης» από τα ΜΜΕ, έχοντας πραγματοποιήσει τις λιγότερες συνεντεύξεις Τύπου μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Ρίτσαρντ Νίξον, αναφέρουν οι «New York Times».

Κατά το ταξίδι του στην Ιρλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την παράδοση δεκαετιών που ήθελε τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει μια press conference ενώ βρίσκεται εκτός αμερικανικής επικράτειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωτόκολλο έσπασε και κατά το ταξίδι του στην Κολομβία: ο Μπάιντεν δεν έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του, Γκουστάβο Πέτρο, με τον τελευταίο, μόνο του, να δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ είχε δώσει τέσσερις φορές περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου από τον Μπάιντεν μόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του

Παρόλο που θεωρητικά ο Μπάιντεν (διά χειλέων του εκπροσώπου τύπου) θα έφερνε «διαφάνεια και αλήθεια πίσω στην κυβέρνηση», εκείνος έχει δώσει τις λιγότερες συνεντεύξεις τύπου μετά τον Ρίγκαν: μόλις 54, σε αντίθεση με τις 202 που είχε δώσει ο Τραμπ στα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας του και τις 275 του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν αποφεύγει τα... εκτός σεναρίου απρόοπτα

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο, ο ογδοντάρης Μπάιντεν έχει ελαττώσει τις ευκαιρίες στους δημοσιογράφους για να του θέσουν ερωτήσεις σε forums, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν και ερωτήσεις εκτός σεναρίου, αναφέρει ο αρθρογράφος των New York Times, Michael Shear.

Το αποτέλεσμα αυτού, λένε οι επικριτές του, είναι να έχουμε έναν πρόεδρο με λιγότερες ευκαιρίες να δώσει λόγο για σχόλια, αποφάσεις και πράξεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν, βέβαια, ποτέ δεν κατέκρινε τα ΜΜΕ ως «εχθρό του λαού», όπως έκανε συχνά-πυκνά ο Τραμπ κατά την προεδρία του, με το παράδειγμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κολοσσούς όπως το Fox News επ' ωφελεία τού τέως προέδρου να είναι νωπό.

Όμως, ενώ ο Μπάιντεν φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει εκ νέου την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, η επιλογή του να κρατά σε απόσταση τα ΜΜΕ είναι σίγουρα ένα στοίχημα. Και είναι απόδειξη, κατά τον αρθρογράφο, της επιλογής των επικοινωνιολόγων του να τον προστατεύσουν από οτιδήποτε μπορεί να βγαίνει εκτός σεναρίου.

Τι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος για τη στρατηγική Μπάιντεν

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σχολιάζουν αυτήν την επιλογή ως τμήμα στρατηγικής, αποφεύγοντας τα παραδοσιακά ΜΜΕ, με στόχο να ενωθούν με το κοινό «όπου αυτό είναι», χωρίς το ενδιάμεσο φίλτρο των δημοσιογράφων.

«Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τους Αμερικανούς όπου και όπως αυτοί έρχονται σε επαφή με τα media και αυτό δεν είναι μέσα από αίθουσες τύπου» αναφέρει ο Ben LaBolt, διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κατακερματισμός των Media και η μεταβαλλόμενη φύση του τρόπου με τον οποίο ''καταναλώνουμε'' τις πληροφορίες απαιτεί μια επικοινωνιακή στρατηγική που προσαρμόζεται στο να φτάσει τους Αμερικανούς όπου εκείνοι λαμβάνουν πλέον τις ειδήσεις».

Οι κουβέντες με τους celebrities

Αυτό συχνά σημαίνει συζητήσεις χαμηλού ρίσκου με celebrities ή με influencers που διάκεινται θετικά σε αυτόν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι οι συζητήσεις του με ηθοποιούς όπως η Ντρου Μπάριμος ή μια blogger ομορφιάς στο YouTube, ονόματι Manny MUA.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους ο Μπάιντεν επέλεξε να έρθει σε επαφή με το κοινό είναι μέσω δοκιμίων γνώμης, ομιλιών, συναντήσεων σε επίπεδο δήμου που μεταδίδονταν τηλεοπτικά, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρονται στην καθημερινή ενημέρωση συντακτών, που επανέφεραν αφού ο Τραμπ είχε διακόψει για πάνω από έναν χρόνο.

Οι «γκάφες» με Ουκρανία και Αφγανιστάν

Ξενίζει, τέλος, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν έχει δώσει ούτε μια συνέντευξη σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι οι πρόεδροι από την εποχή Ρούζβελτ επέλεγαν να δώσουν συνέντευξη στους «New York Times».

Προφανώς, και εδώ ο στόχος είναι να μη γίνουν γκάφες, στις οποίες ο Μπάιντεν έχει υποπέσει στο παρελθόν ακόμη και σε σχέση με την Ουκρανία -μια «μικρή σε έκταση εισβολή» από τη Ρωσία θα ήταν αποδεκτή-, ή πως ήταν «αναπόφευκτο το χάος» μέσα στο οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο των «New York Times».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ