Απάντηση Μπάιντεν στον Πούτιν: Πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί -Ξεδιάντροπες οι πράξεις στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Απάντηση Μπάιντεν στον Πούτιν: Πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί -Ξεδιάντροπες οι πράξεις στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ / Φωτογραφία: AP
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος μας γνώρισε μεγάλη αναταραχή» και έναν «βίαιο, άσκοπο πόλεμο, που αποφασίστηκε από έναν άνθρωπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία, εισέβαλε στη γειτονική χώρα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία καλεί περισσότερους στρατιώτες να πολεμήσουν και το Κρεμλίνο προσπαθεί να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας.

«Ο κόσμος πρέπει να δει τις εξωφρενικές πράξεις όπως αυτές πραγματικά είναι», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο πόλεμος έχει να κάνει με την εξάλειψη του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος και του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως λαός. Όπου κι αν βρίσκεστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι πιστεύετε... αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα σας να παγώσει», είπε.

Μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος ενός έθνους με τη βία», συνέχισε.

Βασανιστήρια στο Ιζιούμ, ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιζιούμ, κάνοντας λόγο για «ενδείξεις βασανιστηρίων».

«Τώρα βλέπουμε επιθέσεις σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία… ακόμη πιο τρομακτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος με «δίκαιους όρους», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η μόνη χώρα που στέκεται εμπόδιο σε αυτό είναι η Ρωσία, σημείωσε, και περιέγραψε τα σχέδια για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» στα κατεχόμενα από τη Ρωσία μέρη της Ουκρανίας ως «απάτη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, είπε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε όλα τα έθνη να δεσμευθούν εκ νέου για την ενίσχυση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών, μέσω της διπλωματίας.

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για κρίσιμα μέτρα ελέγχου των όπλων» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Είπε ακόμη ότι η σημερινή ημέρα έχει προκαλέσει «ανησυχητικές» εξελίξεις και επανέλαβε ότι η Ρωσία εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν υπεύθυνος για την επισιτιστική κρίση

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνον η Ρωσία μπορεί να το σταματήσει»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε ξεκάθαρα την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση στη Ρωσία, κατηγορώντας τη χώρα ότι λέει ψέματα σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εκτοξεύει ψέματα, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη για την κρίση -την επισιτιστική κρίση- στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από πολλούς στον κόσμο για την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι απολύτως σαφής για κάτι: οι κυρώσεις μας ρητά επιτρέπουν στη Ρωσία να έχει τη δυνατότητα να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα. Κανένας περιορισμός», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αντιμέτωπος με την εισβολή που εξαπέλυσε μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν θεώρησε επίσης ότι είχε έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσει αυτό το σώμα, που συχνά παραλύει από τη χρήση του δικαιώματος βέτο.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Ο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, επικέντρωσε τις επιθέσεις του στη Ρωσία, αλλά υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως», είπε. «Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, είπε ξανά ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική θέση για την Ταϊβάν, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα, δεν έχει αλλάξει.

Αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, «επικίνδυνες» δηλώσεις σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο τελευταίος είπε: «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θαρραλέες γυναίκες του Ιράν»

Επιβεβαιώνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται στον έλεγχο και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε επίσης: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δηλώνοντας την προτίμησή του για έναν διπλωματικό δίαυλο ώστε να αποφευχθεί αυτό.

Επίσης για το Ιράν, είπε: «Στεκόμαστε δίπλα στους θαρραλέους πολίτες και τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν, που διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή για να υπερασπιστούν τα πιο βασικά δικαιώματά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του που είχε εσκεμμένα ενοποιητικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες χώρες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε: «Ας δηλώσουμε μαζί, για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά, ότι τα έθνη του κόσμου είναι ακόμη ενωμένα».

«Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε», είπε ο Μπάιντεν, αναζωογονώντας την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει πολλές από τις ομιλίες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ