Μόσχα: Η Ουκρανία μπορεί να γίνει αφορμή για μια νέα κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως η Κούβα το 1962 - iefimerida.gr

Μόσχα: Η Ουκρανία μπορεί να γίνει αφορμή για μια νέα κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως η Κούβα το 1962

Ασκήσεις ισορροπίας θυμίζουν όσα γίνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας
Ασκήσεις ισορροπίας θυμίζουν όσα γίνονται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας / Φωτογραφία: AP Photo-Alexei Alexandrov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άσκηση για γερά νεύρα, με πολύ λεπτές ισορροπίες, εξελίσσονται οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αλλά «υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, κάνοντας σαφή αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο Ριαμπκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, και πρόσθεσε: «Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση».

Ο ίδιος επισήμανε πως η χώρα του δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια συμφωνία εγγυήσεων για τη μη διεύρυνσή του προς ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική.

Ο Ριαμπκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το στάτους της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το στάτους κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε είναι ότι εμείς στη Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούν Μόσχα και Βορειοατλαντική Συμμαχία να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του στάτους ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το στάτους της διαρκούς ουδετερότητας.

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ έγιναν εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο σταθερά. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους στενότερους δεσμούς του Κιέβου με το ΝΑΤΟ.

Ρωσία: Η Ουκρανία μετακινεί βαρύ πυροβολικό στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας / Φωτογραφία: AP Photo-Alexei Alexandrov
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας / Φωτογραφία: AP Photo-Alexei Alexandrov

Επίσης, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα (9/12) την Ουκρανία ότι μετακινεί βαρύ πυροβολικό προς την πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, δεν περιείχαν καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μετριάσει την οξεία κριτική της στο Κίεβο, παρά τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο» δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015, που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης. Ακόμη, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήταν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες πως σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ