Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει - iefimerida.gr

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μοιράστηκε στο podcast του Power Play του Politico ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι' αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή - όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητας της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Χαμάς».

Ακούστε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε podcast του Politico

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Αν ΜακΕλβοι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι η αρωγή αυτή θα φτάσει σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, θα χαρούμε να το πράξουμε. Ένα αεροπλάνο μας προσγειώθηκε στην Αίγυπτο και παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος, ωστόσο, θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα, θα με ενδιέφερε να συμμετάσχουμε και σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό…», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Περάσαμε 4 πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε, επίσης, την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, τις σχέσεις με την Τουρκία, τις προκλήσεις της αντιμετώπισης των διελεύσεων σκαφών με μετανάστες και την κλιματική αλλαγή.

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αλλαγή τόνου» τους τελευταίους μήνες, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν παρά τη μεταξύ μας διαφορά, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

«Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, και με το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υποστήριζα πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα έχει διάρκεια».

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική και υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος της χώρας να προστατεύει τα σύνορα της, αλλά και του αιτήματος, που έχει υποβάλλει για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ανέκαθεν ήμουν από τους υποστηρικτές της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί στο έδαφος της εκατομμύρια Σύρων προσφύγων» προσθέτοντας πως υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης Politico podcast
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ