Μισέλ: Αυτή η πανδημία βάζει τις κοινωνίες μας σε σοβαρή πίεση

Τα συμπεράσματά του από την τηλεδιάσκεψη των «27» της ΕΕ έκανε ο Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: AP

Για την συμφωνία του ταμείου ανάκαμψης που θα συνδέεται με τον επόμενο 7ετη προϋπολογισμό της ΕΕ, στάθηκε στα συμπεράσματά του από την τηλεδιάσκεψη των «27» ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσπάθησε να κρατήσει μία ενωτική γραμμή, τονίζοντας πως οι κοινωνίες βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση. «Αυτή η πανδημία βάζει σοβαρά τις κοινωνίες μας σε σοβαρή πίεση. Η ευημερία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ», επεσήμανε ο Μισέλ. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η καταπολέμηση του κορωνοϊού και των συνέπειών του θα χρειαστούν χρόνο, αλλά έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αναλάβει τολμηρή δράση», τόνισε.

Οσον αφορά την τηλεδιάσκεψη, ο Μισέλ δεν αναφέρθηκε στις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ του βορρά και του νότου (κυρίως της Ιταλίας), προσπαθώντας να τονίσει πως υπάρχει «κοινή θέληση» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

«Έχουμε εκφράσει μια ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε μαζί. Συζητήσαμε για την πρόοδο στις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία και χαιρετίσαμε τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη», είπε ο Μισέλ.

«Συμφωνήσαμε επίσης να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ιδίως καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών και να συντονίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών», ανακοίνωσε και συνέχισε:

«Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για ανάκαμψη. Καθορίζει ορισμένες σημαντικές αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση. Προσδιορίζει περαιτέρω τέσσερις βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, μια πρωτοφανή επενδυτική προσπάθεια, ενεργώντας παγκοσμίως και ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης. Είναι υψίστης σημασίας η αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και η παραγωγή βασικών αγαθών στην Ευρώπη».

Μισέλ: Απαραίτητο και επείγον το ταμείο ανάκαμψης

Ο Μισέλ υπενθύμισε την απόφαση στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με ένα πακέτο 540 δις ευρώ από την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, πακέτο το οποίο θέλει να τεθεί σε λειτουργία ως την 1η Ιουνίου το αργότερο. Οσον αφορά για το ταμείο ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

«Συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, το οποίο είναι απαραίτητο και επείγον. Αυτό το ταμείο πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους, να απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και να είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης. Επομένως, έχουμε αναθέσει στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.

«Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και τις συνέπειές της. Το Eurogroup σε περιεκτική μορφή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη», συνέχισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σαρλ Μισέλ Κορωνοϊός ΕΕ Eurogroup Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ