Μετσόλα στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή: Ενωμένη η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις - iefimerida.gr

Μετσόλα στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή: Ενωμένη η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

 H πρόεδρος του Ευρωαπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα
H πρόεδρος του Ευρωαπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 8ο Φόρουμ Συνοχής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, μίλησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καλώντας σε συσπείρωση και ενιαία αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Οι εργασίες του Φόρουμ για τη Συνοχή ξεκίνησαν χθες. Σήμερα, δεύτερη και τελευταία μέρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αστερισμό του ουκρανικού πολέμου

Η Μετσόλα τοποθετήθηκε για ακόμη μια φορά, αναφερόμενη στην μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου για την ΕΕ, τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη. «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημά μας, η ευρωπαϊκή δύναμή μας αναπτύσσεται από τη συνοχή της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας μας για όλες τις περιφέρειες που μαζί συνθέτουν την Ευρωπαϊκή Ένωσή μας».Για το ζήτημα της ενέργειας τόνισε πως με την πίεση στις πηγές ενέργειας, που προκύπτει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για αλλαγή. «Η εδαφική συνεργασία -βασικό μέρος της πολιτικής μας για τη συνοχή- θα ενισχύσει περαιτέρω τις κοινότητές μας», υποστήριξε.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι μετά την πανδημία του COVID «ελπίζαμε να επικεντρωθούμε κυρίως στη συλλογική ανασυγκρότηση της συνοχής των οικονομιών μας», ωστόσο, σήμερα «ενεργούμε για να προστατεύσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες μας» και και συμπλήρωσε: «να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στην επιθετικότητα σε κάθε περιοχή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 «Η πολιτική συνοχής της ΕΕ σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά τους Ευρωπαίους

Ξεχωρίζοντας την αξία της ευρωπαϊκής συνοχής, η Μετσόλα είπε ότι «η πολιτική συνοχής της ΕΕ σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά τους Ευρωπαίους. Σκοπός της είναι να μειώσει τις περιφερειακές οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών και των περιφερειών της ΕΕ. Μαζί με άλλες πολιτικές της ΕΕ, στοχεύει να βελτιώσει και να διατηρήσει την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, ανισοτήτων που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και με τις πιέσεις στην κοινωνία μας ως αποτέλεσμα του πολέμου στο κατώφλι μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοίχημα της συνοχής είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες και η ανισορροπία σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως υπογράμμισε, επενδύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής, έχουν επιτρέψει στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν και να φτάσουν σε μεγαλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην υγειονομική κρίση η Μετσόλα ανέφερε ότι «μπορέσαμε να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μία κρίση και να καταστήσουμε διαθέσιμη και άμεσα προσβάσιμη πρόσθετη χρηματοδότηση». Παρατήρησε δε πως «χάρη στην πολιτική συνοχής, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας έχουν μειωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ».

Παραμένουν πολλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή συνοχή

«Σε ολόκληρη την ΕΕ βλέπουμε υψηλότερο ΑΕΠ και αύξηση της απασχόλησης σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπου συγκεντρώνονται η αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση», τόνισε. Όπως εκτίμησε, η υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού σε τέτοιες μητροπολιτικές περιοχές θα οδηγήσει σε προβλήματα βιώσιμου αστικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών πολιτικών.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής συμπλήρωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημάνθηκε ότι στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης το χάσμα μεταξύ των φύλων φτάνει επίσημα το 17%. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι γυναίκες σε λιγότερο ευημερούσες περιφέρειες βρίσκονται σε τόσο μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άνδρες και σε σύγκριση με τις γυναίκες σε άλλες περιφέρειες», επεσήμανε, μιλώντας για την ανάγκη μιας Ένωσης πιο ευέλικτης και φιλικής στην καινοτομία και την πρωοτοβουλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ