Μέτρα για την προστασία των παιδιών στην χρήση των social media ετοιμάζει η Ευρώπη -Mε πρωτοβουλία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Μέτρα για την προστασία των παιδιών στην χρήση των social media ετοιμάζει η Ευρώπη -Mε πρωτοβουλία της Ελλάδας

Παιδί social media
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει ρυθμούς στην προστασία των ανηλίκων από την επιβλαβή χρήση των social media, με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να λάβει σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης τους, εξηγεί το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ελλάδα ηγείται της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς ΜΜΕ, που έχει καλή γνώση για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια πρωτοπόρα πρόταση στην οποία ηγείται η Ελλάδα και υποστηρίζεται από χώρες «κλειδιά» όπως η Γαλλία και η Ισπανία και φιλοδοξεί να θέσει την ΕΕ σε ρόλο παγκόσμιου ηγέτη στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η καθιέρωση μιας «ηλικίας ψηφιακής ''ενηλικίωσης''», κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους για να εγγραφούν ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.

Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Politico, υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίζονται δυσαρεστημένες με τον ρυθμό δράσης των ρυθμιστικών αρχών των Βρυξελλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί επισήμως σε σύνοδο των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ στις αρχές Ιουνίου. Η Δανία, η οποία θα αναλάβει σύντομα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει ήδη δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η πρόταση αντλεί έμπνευση από προηγούμενες κινήσεις, όπως η απόφαση της Αυστραλίας να ορίσει όριο ηλικίας τα 16 έτη για τη χρήση συγκεκριμένων πλατφορμών. Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ του ορίου των 15 ετών και έχει διατυπώσει την ανάγκη για έναν νομικό ορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης.

Προστατεύοντας τους ανήλικους στα social media

Η πρόταση πηγαίνει πέρα από την απλή απαγόρευση, εισάγοντας πιο αυστηρά μέτρα όπως η υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας σε επίπεδο συσκευής, γονικό έλεγχο, και κανόνες για τον περιορισμό των λεγόμενων «αρχιτεκτονικών πειθούς» -δηλαδή χαρακτηριστικών όπως τα εξατομικευμένα προτεινόμενα περιεχόμενα, που ενισχύουν τον εθισμό στις εφαρμογές.

Εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google και η Meta, αναμένεται να εκφράσουν αντιρρήσεις, ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα λειτουργικά τους συστήματα ή τα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών. Παρότι οι πλατφόρμες πιέζουν για λύσεις σε επίπεδο λογισμικού, η πρόταση τονίζει ότι η επαλήθευση της ηλικίας θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ίδιες τις συσκευές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα, παρότι ηγείται της πρότασης, απορρίπτει τη συνολική απαγόρευση ως μη ρεαλιστική. Αντ’ αυτού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην τεχνολογική επαλήθευση της ηλικίας και στον σχεδιασμό πιο φιλικών και μη εθιστικών προς τους ανηλίκους υπηρεσιών μεταδίδει το Politico. Παράλληλα, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν επιλεγεί για να δοκιμάσουν ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα επαλήθευσης ηλικίας.

Την πρόταση υπογράφουν Γαλλίδα υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, Κλάρα Σαπάζ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ισπανίας, Όσκαρ Λόπες Αγκουέδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ